Saturday, December 17, 2011

Tart Gulung Gebu....xtvt cuti sekolah


Dah lama teringin nk buat tat gulung kak Anim ni tp asyik dok bertangguh jer...hihihihi.. Sebenarnya first time Liza buat tat gulung ni raya hari tu, tp masa tu guna resepi dr kak Hanielieza...punya la suka sgt masa tu sbb dapat buat tat yg sedap utk cik hubby yg mmg giler tat tu.... tu sbb la semangat berkobar2 nk try buat lagi tp guna resepi lain....

Dan setelah dikaji selidik (cewahhh ayat), maka resepi ni lah yg terpilih utk diuji kali ni....hihihhi
Maka Liza pun kerahkan askar2 yg tgh dok cuti ni yg buat...geram betul bila tgk diaorg ni asyik melepak depan tv....asyik2 tgk citer yg sama....isssshhhh

Jom kita intai resepi tokey tat ni...Liza copy kat sini yer kak....


RESEPI TAT GULUNG GEBU

Bhn2:

4 oz butter- 115 gram
4oz minyak sapi- 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum-450 gram
sedikit garam
air sejuk


Cara2:
Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
Masukkan butter dan minyak sapi
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
Guna acuan seperti gambar di bawah.
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min

Untuk Inti Puan2 boleh gunakan seperti biasa.samada yang buat sendiri atau yang segera yang sedia ada di kedai2 jualan bakery.

Akak biasa buat - Liza beli jem yg dah siap kat kedai bakery

10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
 

cara:
 
kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dgn api yang perlahan
 
 
 
Mmg betul bagai dikata, tat ni mmg sedap sgt...tiap kali mkn, cik hubby ngan anak2 mst cakap ,' sedap la umi, mmg sedap sgt...bau dia pun wangi '.....dgn confidentnya umi dia pun jawab ',msti la sedap, resepi dr tokey tat.'...hihhihi
 
So, pada sesape yg belum mencuba lg resepi tat ni, sudi2 kanlah yer....Liza tlg promote utk kak Anim ni, tak de ape2 ke? hihihihi

17 comments:

Mamasya said...

Slmt berhujung minggu Liza
bagus xtvt cuti sek....ajak anak2 buat tat. tat antara biskut yg tak miss bila nak raya.sedapnya pulut kuning dg rendang kat bwah tu....ketupat sotongpun ada...semuanya favorit...sedappp.

Wani said...

salam kak liza...

hihi alahai nak berpicnic bawah pokok.. ni bila la agaknya.. boleh jadi angan2 mat jenin je lah .. bestnya kalau berkelah sesama rakan maya nih kan.. ..tengok kak liza post tat gulung ni macam jadi semangat nak buat pulak .. dah lama planning nak buat ni tapi x terbuat jugak... resepi dah lama simpan ... sebab dah ramai dah orang cuba ... tu la nakkkk sangat buattt...

Zaliedana said...

Assalam kak,wah rajinnya mengetart,sy tggu raya jerlah kak,adeii malas sungguh nak wat,nk mkn rajin jer,hihi..Ade lagi ke kak,meh sebalang kak,hihi..

Liza said...

mamasya...sesekali ada xtvt cmni best gak kan...xde la diaorg asyik melangok dpn tv tu...hihihi

Liza said...

wsalam wani...mmg best kalau dpt jumpa sesama kita kan, mst bnyak citer yg keluar...hihihihi

Liza said...

wslam ct...sebenarnya akak pun malas gak nk mengetat ni, tp kes nk perabis stok jem ari tu, trpksa jugak la buat....
kalau nk merasa, mai la sini..nnt liza tapau kat ct...hihihi

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Liza.rajenyaaaaaaaa.mai htr atie sebalang ya

Liza said...

wslam atie...tunggu yer Liza pos tat ni...hihihihi

~~zAnAfAhMi~~ said...

Kat dlm peti ais akak ada lebihan jem nenas, terfikir gak nak buat tart tp akak masih di Kelantan, cmne tu?
Liza...senang ler askar ramai, boleh Liza jd komando dgn senduk dan mop...hehe..

rahel said...

singgah skejap intai2 tat gulung...cam suasana raya dah ni..emm mesti lembut punya kan..

I'm Cida- This Is My Photo Blog said...

fuhhh..tergoda tgk tat nenas berposing..
zaman dedulu, dpt mkn kuih raya time raya je kan..skang ni, x kira masa...asal ada kerajinan kan.. :-)

quinnie said...

sedapnya kak liza..saya suka biskut ni...family saya pun suka buat biskut ni walaupun tak raya..hehehe

maz said...

salam dhjung mngu liza...waaa bnyknya mngtart tuu...pos ke bahrain la sblangg..leh knyah2 smbil tgk tv...muahhh...

Sekamar Rindu said...

salam..

memang kegemaran saya ni kuih tart tuuu..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

teringat kuih tart masa raya uwaaa
syadu giler ni
rajin buat ekkk

Ida,Japan said...

sedapnyer..biskut raya yg paling disukai...kalau la sini pun ada jual jem yg siap..mg ida buat gak ni

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Kak Liza...Wahhhh ni kiranya kukis CNY keee...?

He he he gurau jeee...saya pun ada simpan resipi Kak Anim ni yang pemes betul time puasa yang lepas..tapi sampai sekarang pun serunya tak sampai2 lagi....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...