Thursday, December 22, 2011

Cucur Bayam....

Assalamualaikum dan salam penuh kasih sayang buat semua kengkawan...cuaca kat sini nmpk mendung jer hr ni, mintak2 la tak hujan sbb bnyak benda yg nk kena settlekan...bila dah hjan ni ape benda pun malas nk buat,mmbuta jugak la yg best....hihihihihi....hari ni Liza breakfast simple jer, dgn cucur bayam...pernah mkn tak? Liza dapat resepi ni dr bibik jiran sebelah dlm 5 thn lepas....Liza suka masukkan sayuran dlm benda2 yg anak2 suka...kiranya 2 dlm 1 la....kalau tidak, nmpk jer sayur letak tepi, tmbah2 si Yana tu...tp bila dh masukkan dlm cucur ni, fuhhhh mmg selamat, dia mkn pun tak banyak songe, siap mkn bertambah2 lagi...hihihhihii


 
Sebenarnya cucur ni rasa dia cm cucur bilis biasa jer sbb tu la anak2 Liza tak perasan ada sayur kat dlm tu...nk buatnya pun mmg cm cucur bilis yg biasa tu cuma tmbhkan bayam yg dihiris....senangkan...Liza buat ni takde sukatan, main campak2 jer...so kali ni resepi pin tak de sukatan yer,ikut selera masing2..

RESEPI CUCUR BAYAM

Bhn2:

Tpg gandum secukupnya
Daun bayam - hiris halus
Bwg merah - tumbuk
Ikan bilis - tumbuk kasar
Air
Garam secukup rasa
Minyak - utk menggoreng

- masukkan tpg gandum, bayam, garam dan bhn tumbuk ke dlm bekas
- tambahkan air perlahan2 dan adun sebati
- bila adunan nmpk dh ok, maka blh lahpanaskan minyak dan grg...



Bg Liza yg mmg penggemar setia atau lbh senang lg cakap hantu cucur la, cucur ni mmg sedap cm cucur lain jugak... bg anak2 yg tak suka mkn sayur tu, blhla cuba cucur ni....Insyaallah.. anak suka, ibu setuju......hihihihihihi


14 comments:

Tina Othman said...

wah first time dgr cucur bayam, nanti boleh lah try

intan morsalin said...

sya suka makan bayam goreng celup tepung..sedap...tp x reti nak wat sdiri...

wah..cucur bayam..leh try ni...

Ida,Japan said...

tadi dapur k'gee ada cucur, dapur k'liza pun ada....cucur2 gini mmg laku...anak2 ida pun suka, seisi rumah la kira suka

quinnie said...

wah..bagus ni kak liza..ada sekali sayur kat dalam...budak2 pun tak perasan ye kak..hehehe

chikadakbiru said...

memang sedap cucur bayam nih. kite pun selalu makan dan buat...tapi kite blender terus halus dgn carrot..sbb anak saya memang alergic kalau nampak sikit daun pun..hehehe so kena la buat hancuq..

maz said...

Salam liza...elok sngat la kita msuk dpur liza ni pepgi..sni bru pkul 7.30 pgi..ada cucuq..bak la leh wak srpan...muahhh..

Sue @ Nenie said...

Salam kak Liza..wahhh baguslah tu diorang dah boleh makan bila masuk cucur..Cuma anak saya jeee kalau nampak sayur jeeeee...mesti dikorek sehingga ke akar umbinya dan ketepikan....Dah tak tau nak buat camana lagi nak bagi diorang makan sayur..

Apa-apa pun cucur ni nampak sedapppppp..buat cicah ngan air lada buatan sendiri best ni

Qhaifa Nur said...

salam

nur pernah makan bayam goreng beli kat akak cleaner (indon) opis ni..

cucur bayam sedap ni..nanti nak coba pulak..

hazila said...

Cuaca dingin dek hujan memang sedap dapat mengunyah cucur sambil cicah sos cili...

Gee® said...

ops...sori dh petang baru dpt singgah sini... tak pernah lagi buat cucur bayam nih, kalau bayam celup tepung tu ada la... mesti cuba nih...sedap & berkhasiat kan...

Adiweyah said...

salam ziarah akak, wah bestnye cucur bayam tu buat makan petang, dicicah dgn sos cili...

Mieza said...

owhhh new fritters..tak pernah lg mieza makan cucur bayam..mesti sedap sebab mieza suka bayam..selalu mieza buat sup sayur bayam atau pun sayur lemak dengan labu..isyyy sedapnyer!

Mama Hawa/Mama Nani said...

alahai cucur Liza..mama pun n the kids mmg antu cucur or kat sini panggil jemput2 best nyer dpt mkn time ujan2 nih :P

dZana said...

cekodok @ cucur mmg fav.. tak jemu di mkn.. klau ada kuah kari or smbal tumis untuk cicah lagi best..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...