Thursday, December 1, 2011

Bahulu Ros Rangup....terima kasih Kak Ummi

Assalamualaikum dan salam mesra semua....diharapkan hari ni dan seterusnya kita semua berada di bawah lindunganNya Yang Esa....Aminnn

Ari ni kan Liza nk share satu resepi yg mmg dah lama Liza mengidam nk buat...anak2 n cik hubby suka sgt ngan bahulu, kalau g mana2 n terjuma bahulu ni cnfrm beli punya la....dulu pernah try buat sndiri bahulu ni tp tak rangup mcm yg beli kat kedai...pastu malas dah nak buat, frust menonggeng la kunun kununnya......hihihii

Pastu ari tu ntah angin apa pulak yg dtg, cari lagi kat google kot2 ada la resepi bahulu yg rangup cm kat kedai....so terjumpalah kat dapur Kak Ummi, kakak kesayangan Liza tu....ssshhhh, Liza sayang dia dlm diam tauuu....dah lama dah jatuh cintan ngan kak ummi ni....hihihi

Masa tgh bake bahulu ni risau gak tkt tak dapat hasil macam yg diharapkan...tp alhamdulillah mmg rangup sgt, cuma lenkali Liza akan buat dlm bekas kecik2, senang kan sbb tak payah nak potong2....bkn apa sbbkan dia terlalu rangup bila kita potong dia akan senang hancur...nak2 pulak yg potong tu jenis yg keras tangan macam Liza ni.....ekekkeekke

Tp rasanya mmg sedap, cik hubby ngan anak2 mkn berulang sampai habis..dah sejuk pun still rangup lagi...mmg terbaeeekkkk la..so pada sesape yg nk try tu, blh la skodeng resepi kat bawah yer..

Mintak halal Liza share resepi ni kat sini yer Kak Ummi...



                                   Haaaa....rangupkan, tp jgn tenung lama2 tau....maluuuuu


RESEPI BAHULU ROS

Bhn2:
  • 4 biji telur
  • 1 1/2 cwn gula pasir (boleh kurangkan jika suka)
  • 1 sdt esen rose
  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • Sedikit pewarna merah
  • sdkt choc rice - Liza tambah


Cara Penyediaan:

  1. Pukul telur bersama gula hingga kembang.
  2. Masukkan esen rose.
  3. Masukkan tepung gandum, pukul lagi sehingga sebati.
  4. Asingkan sesenduk daripada adunan tadi, campurkan dengan pewarna. Kacau rata.
  5. Sapu acuan dengan minyak masak. Masukkan sedikit adunan asal, kemudian letakkan adunan berwarna dan adunan asal semula. (3 lapisan) - akak swirl sikit dengan chopstick..
  6. Masak pada suhu 180darjah selama (+-)1jam. - akak bakar dlm 45 minit dah ok...

               
    Tunggu ape lagi, cubalah, gerenti tak nyesal...sesuai sgt tuk minum petang dan anak2 mesti suka...

12 comments:

Nurul said...

Assalam, K Liza...
Nurul pun suka bahulu camni... leh la try buat nanti & guna acuan kecik2, senang x yah potong2... :)

cik cek said...

Liza...ni bahulu org2 lama ni kan...selalu bahulu skrg ni lembut je...leh gak cuba ni...:)

Zaliedana said...

Kak Liza,bahulu skng nih dah mcm2 pesen kan,da filling bagai,tapi sy suka yg versi lama cam org tua2 dulu wat juga,sedap..Nnti leh try resepi kak ummi ni lak.

Liza said...

wslm Nurul..bahulu ni mmg sedap, try la..

Liza said...

betul tu kak cek...yg rangup cmni bru best kan...

Liza said...

Ct...mmg anak2 akak pun suka yg versi biasa cmni...

Yana Shaiful said...

Salam Kak Liza..Yana suka jgk baulu yg rangup nii..nnt nk try bt jgk lah..mst sedapkan resepi kak ummi ;=)

Liza said...

wslam yana...resepi kak ummi mmg tak blh dipertikaikan lagi.gerenti sedap....

inahar ali said...

salam liza..akak pun nk tumpang mamam bahulu rangup ni haa..krup krap krup krap..haha!! dapnyer!!

rahel said...

waaa..menarik resepi bahulu ni..harus dicuba gak ni..

quinnie said...

saya suka makan bahulu...tapi saya sorang je yg suka kat rumah ni..hehhehe...cantik warna warni....:)

Anna Qawina said...

suka makan tp tak brp suka nak buat, kira mcmana tu? hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...