Friday, December 30, 2011

Apam Karamel / Gula Hangus....


Assalamualaikum semua...pagi ni bekpes dgn ape yer? Apam gula hangus ni kan mmg peberet Liza, selalu sgt buat ni...rasa karamel tu yg sedap, mmg mengasyikkan...lepas satu satu masuk mulut, mkn sampai tak hengat....hihihihi

Dari dulu lg Liza mmg suka guna resepi ni, tp ada jugak yg Liza try buat apam karamel tanpa telur...kalau nk tgk versi apam karamel tanpa telur, tgk kat SINI yer...kali ni Liza nk share apam karamel yg guna telur pulak...resepi ni hasil intai2 kat MyR dr Junjs11 yang katanya resepi asal dr sis Rossya...thnx utk kedua2nya sbb apam ni mmg best dan menepati selera family Liza...

Liza panjangkan resepi kat sini pulak yer....

RESEPI APAM KARAMEL / GULA HANGUS

Bhn2:
  • 150gm gula dan 100 ml air-dibuat gula hangus
  • 70gm butter-cairkan
  • 75gm susu cair
  • 1 biji telur dipukul
  • 150gm tepung
  • 1 sudu teh baking soda
  • secubit garam
  • 75gm gula


Cara-cara

  1. Masukkan butter, susu cair dan telur kedalam gula hangus.
  2. Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda. Masukkan garam dan gula. Masukkan campuran gula hangus tadi. Kacau sebati.
  3. Masukkan kedalam loyang yg dialas kertas dan di gris. Kukus selama 30min atau lebih.

18 comments:

EmbunRosaliza said...

Assalam liza, akk pun suka apam gula hangus, rasa dia yg menggoda kalbu, pas ngap nk ngap lg hee

Kak Rose said...

Salam Liza, sedapnya... lama dah ak rose x buat apam ni... nak rasa liza punya dulu lah.

cik cek said...

Haaaa...tu dia ...dah ada pun resepi yg dicari...pucuk dicita ulam mendtg...memang dari semalam nak try buat apam ni...malasnya nak click2 cari resepi...ada dah ni...tgklah ptg2 nanti....kalau vitamin R tu dok ada lagi..bolehla buat...akak amik resepi dulu ek...thakns liza share2 resepi..:)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza..emmm tgk apam sini, terasa lama betul saya tak buat apam gula hangus..antara kegemaran gak ni...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Akak pun lama dh tak buat apam ni..apa pun ni termasuk dalam kategori apam evergreen.

chikadakbiru said...

apam gula hangus nih tak muak n jemu makan...suke sangat...sejak berblog nih..lama tak buat apam nih...

tun_telani said...

sedap!! tun x tau beza apam mentega dan apam gula hangus. tp nmpk cam sama je.. mmg feveret nih. sekali buat byk terus, pastu 2-3 hari duk ngadap apam ni. mmg x bosan makan.

Kakzakie said...

Kalau kenduri rumah keluarga hubby kakak di kampung tak tinggal apam ini tau Liz... anak-anak kakak pun suka.

Liza said...

kak rosa...mmg apam ni mkn bnyak dlm xsedar....hahahah

Liza said...

wslam kak rose...jemputlah dtg sini...blh rasa apam ni..

Liza said...

amboiii kak cek...lajunya, nnt dh buat blh la tau kesedapan rasa dia kan....

Liza said...

wslam sue..mmg ramai gak yg suka apam ni kan...

Liza said...

kak paty....bkn setakat apam je yg evergreen, org yg mkn apam ni pun evergreen jugak....ekekekeeke

Liza said...

cb...tu la sbb ramai yg suka apam ni kan, dia xmuak dan sedap ...

Liza said...

tun...bkn tun jer yg xtau beza, akak yg dh jd remaja tua ni pun xtau nk beza....hihihihi
mkn jer la..

Liza said...

kak zakie...kiranya apam ni blh masuk majlis gak la...wowww kelaaasss gitu....hihihhi

rahel said...

waw..klu dah pekena secangkir teh o panas ni..memang mantap betul..

Tina Othman said...

sedapya, apam ni takde letak yis ye, nanti nak try lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...