Thursday, August 25, 2011

Tart Gulung Nenas..1st Trial yg menjadi...yabedabedooo

Salam semua, ari ni dah 25 Ramadan 1432H bersamaan 25 Ogos 2011..kalau diizinkan Allah, lbh kurang 5 hari lg kita akan menyambut lebaran..org lain dah sibuk dok tayang kukis dan kek raya, tp umah Liza ni tetap ngan entry lauk pauk dan kuih berbuka...aaahhhh ada aku kisah...hihihi...Tp kali ni jgn terkejut ye coz Liza nak tayang tat gulung yg pertama kali Liza buat.Selama ni bila tgk org buat tat, jeling macam tu jer, tak berminat lsg nak belajar..fobia sbb dulu buat biskut tak pernah nak jadi...tp kali ni dgn semangat dan jiwa yg kental, ku teruskan perjuangan ini...bnyk tips dan cara2 buat tat yg Liza dapat hasil dr mengintai kat umah org..jd Ahad ari tu dimulai dgn lafaz Bismillah maka Liza ngan anak2 mulakan projek mengetat ni...dan lepas berbuka pose hati makin berdebar2, nak tau knp? sebab masing2 dh nak rasa tat yg umi buat...dalam hati ni hanya Tuhan yg tahu..dup dap dup dap..dan bila papa makan 1st word yg dia cakap 'sedap umi buat, jadi la tat macam ni, lg sedap dr kedai'...hihihi. Sebenarnya dia ni mmg peminat tat, tiap2 thn mesti beli..tp tahun ni dgn rasa bangganya umi hidangkan utk papa...tak yah nak beli2 dah...Liza amik resepi ni dr sifu masakan yg terkenal, sape lg kalau bkn kak Hanieliza..tq kak share resepi ni. tp hasil dr penyiasatan yg Liza buat, Liza ada derhaka sikit la ngan resepi akak ni...sori ye, dari jauh ku pohon maaf...kuikuikui



Haaa..cantik tak? ok la kan utk org amatur cam Liza ni. Tp kan suka sgt sbb hubby ngan anak2 dok ulang mkn tat ni...nnt Liza nak try resepi lain pulak, harap2 menepati citarasa kami jugak lah..jom kita tgk resepi tat ni..Liza CnP ye kak..

TAT GULUNG

Bhn2
60 gm butter
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung - ( Liza letak 25 gm tpg jagung + 25 gm tpg kastad )

Jem Nenas..
boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air ]
1 cawan gula
 - (Liza beli jem yg dah siap jer)
Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning

Cara.
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
 




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...