Monday, December 12, 2011

Ronda2 di Bumi Kenyalang Part 2....

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....hari ni Liza nk share citer ttg Sarawak lg...dah lama dok bertangguh, rasa angin M dah masuk satu badan....ekekekeeke...tp hari ni terpaksa kuatkan semangat, kalau tidak bila nk abis citer ni tak tau la...sajer nk share dgn sesape yg ada plan nk g jalan2 kat Sarawak...ye la macam slogan Air Asia sesape pun blh terbang....tp g sana bkn terbang yer, kena naik belon.....hihihihi


Hari kedua mmg teruja sgt, anak2 pun awal2 lg dah bersiap....maklumlah nk g jelajah Sarawk...lepas breakfast, van yg kami sewa pun sampai n tunggu kami di luar hotel...kami sewa van ni dgn drebar dia sekali dgn harga RM250 utk satu hari...bermula dr pkl 9 pg hingga ke pkl 6 ptg...mmg berbaloi sgt rasanya..

Mula2 drebar ( Remy ) bawa kitaorg g Muzium Etnologi...kat sini macam2 benda ttg Sarawak ada...ada tulang ikan paus, tulang dinosaur, ada macam2 jenis rumah panjang, jenis senjata org asli Sarawak, topeng2 muka dan macam2 lagi la....pendek kata kat sini pun kita dah dpt tgk reality of Sarawak...anak2 paling teruja kat sini bila diaorg tgk ada tengkorak lama2, siap nak amik gmbr lg....tp Liza tak bg sbb takut bila dlm gmbr nnt nmpk ada benda lain.....issshhh mengarut betul umi dia ni...


Lepas tu Remy bawa kitaorg g Muzium Moden yg terletak berhampiran kat situ jugak...kat dalam ni citer ttg Sarawak yg dah moden..ttg siapa yg perintah Sarawak, pemimpin2 Sarawak , duit2 zaman dulu dan macam2 lg....bagus jugak bawa anak2 melawat muzium sekali sekala kan....at least diaorg tau ttg sejarah sesuatu tmpt tu...

Tempat yg mmg Liza nk g sgt ialah kat India Street..jgn ingat kat Penang n Kl jer ada tpt India cmni yer...diaorg cakap kat sini kain batik murah2...tp bg Liza kat kedai2 di Main Bazaar lg murah...tp kena pandai la dlm bab tawar menawar ni...disebabkan kitaorg sampai kat Kuching weekdays, jd kita org mmgtak berkesempatan la utk g ke Pasar Sarikei...pasar ni hanya dibuka pd Sabtu n Ahad jer....so pada sesape yg nk g ke sana eloklah g pada hujung minggu...kat sana katanya brg2 mmg lebih murah berbanding di Kuching...sbb kat sana mmg betul2 dr Indonesia...


Lepas lunch kitaorg g ke Annah Rais, salah satu tempat rumah pnjg Bidayuh..perjalanan ambil masa lbh kurang 1 jam dr Kuching...anak2 dh tangkap lentok atas van, maklumlah dah bnyk berjalan...spjg pejalanan ke Annah Rais ni mmg takde masjid atau surau sbb kat sini semua penganut Kristian...kat sini kan kitaorg dapat tgk rupa rumah pjg yg sebenar...dia kan lbh kurang cam rumah teres, tp diperbuat dpd kayu dan kena naik tangga...walaupun zaman dah moden tp diaorg ttp gunakan air sungai utk kegunaan harian...Remy bawa kitaorg g rumah ketua rumah pjg..kat tgh2 rumah mmg bnyk sgt tengkorak,Remy cakap ni tengkorak pengganas2 yg menyerang rumah pjg diaorg...mkin bnyg tengkorak kat dlm rumah ketua, maka mkin bnyk la pengganas yg dapt ditewaskn....huuuiiii tkt betul masa tgk tengkorak ni.....naik bulu romaku....hihihihi


Kat atas tu dpn Longhouse Homestay Annah Rais....haaa tgk tu diaorg pun dh pandai nk cari duit kan...jd kalau sesape nk rasa pengalaman dok kat rumah pjg blh la sewa homestay kat sini...

Dlm perjalanan balik ke Kuching, kitaorg singgah pulak kt Pusat Hidupan Liar Semenggoh utk tgk org utan....nk tgk org utan ni pun ada masa dia jugak...pkl 9.30 pg n pkl 3 ptg....kalau g masa lain kita tak akn jumpa ngan org utan ni...time2 yg blh tgk tu adalah time yg diaorg mkn, maknanya bila sampai time tu diaorg akan keluar la....


Masa ni hanya Lela ngan anak dia jer keluar cari mkn...penjaga kat sini cakap org utan yg lain semua kekenyangan sbb mkn buah kat dalam hutan.....haaaaa  jgn ingat kita jer yg tau mkn buah utk diet, org utan pun tau jugak tau....hihihihihi

Masa dlm van Remy  tanya nk singgah kat kilang pasu tak? alamakkkk,,,ada ke dia tanya, of course la nak.....ekekekeke...mmg ramai jugak yg berhenti utk beli pasu kat sini..Liza pun beli jugak tp bkn pasu besar yer, tak minat, Liza beli yg kecik2 jer utk hiasan dlm almari...nak beli yg besar2 risau pulak pecah bila naik belon nnt....hihihihi


Suasana kat dlm kedai pasu...macam2 bntuk pasu adakat sini, dr yg sekecil2 sampailah yg sebesar2nya...klaau nk beli pasu utk menyorok pun blh....hihihihi...tp kena hati2 la masa naik belon yer...

Masa ni semua pun dah keletihan seharian berjalan...remy tanya nk g mana lagi, tp papa cakap balik la, kesian kat anak2..lagipun mmg rasa puashati dah berjalan hari ni...terima kasih utk Remy yg sanggup jd pemandu pelancong kitaorg utk hari tu...lepas lepak minum kat kedai kitaorg pun balik rehat...seharian yg memenatkan tp berbaloi sgt, cuma yg terkilan sbb tak dapat pergi ke Pasar Sarikei...

Nnt di n3 lain Liza akan citer pulak ttg tempat  shopping yg Liza rasa murah ok...jumpa lagi nnt...

9 comments:

Tina Othman said...

wah bestnya dpt jalan ke sarawak =)

Liza said...

alhamdulillah tina....ni pun 1st time jugak akk sampai sana....

Kakzakie said...

Wah... bestlah Liz... kakak tunggu next N3. Nak tahu kisah selanjutnya. Seronok..:)

CT Delima said...

As'salam Liza

Wah..bestnya jalan2 seronok pulak tengok. Tapi kita ni masih tak berkesempatan nak kesana. Lagi pun macam gayat jer kalau nak naik belon tu..hehehe. Naik semua darah gemuruh tu nanti.. hehehe

Qhaifa Nur said...

seronoknya jenjalan kat sarawak..
banyak tempat bole lawati..
ni kalau saya pergi kena cuti lama cikit..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Liza..
Wah best nyer dpt jln2 ke Sarawak.. dpt beli tak pes laksa sarawak?

EmbunRosaliza said...

Assalam Liza, akk tak pernah sampai ke sarawak lagi, bestnya. Dekan sana sewa van lagi mahalkan, ingatkan mcm langkawi murah sikit heheh

ibundo said...

liza, wah.. pegi jalan jalan ye.. best nya.

Zaliedana said...

Assalam kak,seronoknyer baca n3 akak,sy tggunx n3 yer..Uish mahal juga kan sewa van kat sana..agaknya sbb sewa sekali drebar kut..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...