Friday, December 30, 2011

Nasi Lemon dan Sambal Udang.....

Pertama kali buat n makan nasi lemon ni...jakun katakan...hihiihi..amik dr buku Resipi Kenduri Kahwin Pak Engku, mula2 nk buat tu was2 jugak, tkt tak dapat sambutan dr ahli majlis tertinggi kat umah ni...tp try buat jugak sbb nk habiskan lemon yg beli hari tu....

Resepi ni simple jer tp mmg berbaloi, angah ckp mcm nasi beriani...huhhhh mmg betul2 mengampu bdk srg tu...dan yg penting hubby pun suka, sampai siap cakap lain kali blh buat lg....amboi3...sebelum rasa nasi ni risau jugak tkt rasa masam lemon tu mmbantutkan selera anak2 Liza, tp alhamdulillah tak seperti yg dijangka...nasi ni langsung takde rasa masam dan bau dia mmg wangiiii....

So pada sesape yg nk try buat nasi ni silalah tgk resepi kat bawah yer, jgn malu2...



RESEPI NASI LEMON PAK ENGKU

Bhn2:

1 kg beras basmathi
100 gm marjerin
1/2 tin susu cair
1/2 s/t serbuk kunyit - Liza guna pewarna kuning lemon
1 biji lemon ( parut dan ambil jusnya)
1 liter air
Garam, serbuk perasa

Bhn2 tumis:

3 ulas bwg merah - kisar
2 ulas bwg pth - kisar
1 inci halia - kisar
1 tangkai daun sup - potong
1 tangkai daun pudina

- panaskan marjerin dan masukkan bhn2 kisar, goreng hingga garing.
- masukkan bhn tumisan yg lain hingga naik bau.
- masukkan air, susu cair, srbk kunyit / pewarna, garam, srbk perasa, lemon parut dan kacau sebati.
- akhir sekali, masukkan beras dan biarkan hingga masak.



                 Nasi lemon bersama pelakon2 tambahan, sambal udang dgn dalca daging..


RESEPI SAMBAL UDANG

Bhn2:

1 kg udang - buang kepala dan bersihkan
2 senduk cili mesin - terpulang ikut kepedasan masing2
2 labu bwg besar - kisar
2 ulas bwg pth - kisar
1 inci belacan
Sdkt air asam jawa
Garam, gula dan perasa
Minyak

- panaskan minyak dan tumis bhn2 kisar dan cili mesin hingga naik bau dan pecah minyak.
- masukkan air asam jawa, garam, gula dan srbk perasa secukupnya.
- bila kuah sdkt pekat, masukkan udang dan biar hingga udang masak..



8 comments:

Tina Othman said...

wah sedapnya

rahel said...

Salam...
sedapnya nasi lemon..lagi2 klu gandingkan dg sambal udang..pergh..mantap u..

cik cek said...

Adoiai!...perut dah la lapo...berkeroncong lagi ni...dapat makan sepinggan ni sedap ni liza...:)

tun_telani said...

jakun jugak ni kak liza oii.. x pernah pulak tun makan nasi lemon nih..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza..Betul tu..kadang2 bila nak masak sesuatu yang baru selalu kena fikir pasaran kan...takut2 gak tak laku especially hidangan utama..Apa-apa pun nasi ni nampak sedap sangat....

inahar ali said...

waduh daapnyer liza..ada lg x nasi lemon nih? nk tumpang mamam kt sini..leh x?

Amie said...

ooo Liza...harumnya nasi lemon sampai cucuk lobang idung kita.... belum pernah cuba masak nasi lemon tapi nasi oren ayam lemon pernah try!

Nieza said...

sedap tgk nasi ni kak..sure harum bau lemon tu kan.nanti nak try la:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...