Tuesday, December 13, 2011

Opor Ayam Merah..


Lauk yg Liza gandingkan dgn nasi kuning aroma yg buat weekend ari tu...mmg sedap ayam ni smpai hubby ngan anak2 tanya apa nama ayam ni.....ye la kan, senang nnt nk request....hahaahaha

Amik resepi ni dr dapur Kak Nuridah yg kat Singapura tu....tima kaseh yer kak share resepi ni...kena sgt dgn selera kitaorg....Liza pjgkan resepi kat sini pulak yer...

RESEPI OPOR AYAM MERAH

Bhn2:

1 ekor ayam dipotong 12 atau 8 dan dicuci bersih - Nur gunakan peha ayam
2 sudu makan kelapa parut dijadikan kerisek - (Nur lebihkan sedikit)
300g bawang merah dijadikan bawang goreng dan ditumbuk halus
1/2 tin tomato puri
2 biji tomato dihiris
1 biji bawang besar dihiris
1/2 biji kelapa dijadikan 1 mangkuk santan
garam secukup rasa



Bahan kisar

10-20 tangkai cili kering
3 sudu teh ketumbar - Nur lebihkan sedikit
1 sudu teh jintan manis
1 ibujari halia
1 inci lengkuas
5 ulas bawang merah
2 batang serai

Cara-Cara Membuatnya

1. Ayam digaul bersama rempah kisar serta bawang goreng yang ditumbuk dan
juga kerisek. Diperap sebentar.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang hiris sehingga naik bau.
3. Masukkan tomato puri, tomato hiris dan dikacau rata.
4. Masukkan ayam yang diperap sebentar tadi, gaul rata dan balik-balikan.
5. Masak hingga berbau wangi dan pekat.
6. Akhir sekali masukkan santan, garam dan juga gula jika suka.
7. Ayam dikacau sekali sekala dan masak lah hingga pekat dan naik minyak.


10 comments:

rahel said...

Salam Liza..
waa..sedapnya menu hari ni..suka yang cam ni..

Liza said...

ala jarang2 jer msk cmni...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Sodap ni...opor ayam merah...boleh la akak try pula..opor hijau dah...try yang merah ni belum

Nieza said...

sedapnya tgk lauk opor ayam merah ni...memang menyelerakan:)

Amie said...

Sedapnya opor ayam, biasanya Amie buat tak bubuh kerisik, nanti boleh cuba pula yang berkerisik macam ini.

cikmanggis said...

salam Liza..Cm datang intai dapur liza ni hehe..wah sedapnya nasi dan opor ayam ni...boleh cuba..salam kenal ya:)

quinnie said...

tengok bahan2 macam menarik resepi ni liza....saya biasa masak opor..tapi yg ni lain skit....boleh dicuba nih...

maz said...

salam liza...lapar la plak memlm ni tgk set nsi nga aym tuuu..kita pun dh lama xmsk mnu set ni..sdpppnyeee..

che mid said...

Sekali pandang macam ayam sambal tapi bila tengok resepi memang berbeza.. bagus utk dicubak ni.. eh, jangan lupa datang blog CM, ada entri wajib baca..

Nuridah said...

Assalamualaikum Liza

maaf liza kak nur lambat sampai nie...naik kete lembu...mkn masa la berhari2...hehe...

terima kasih ya sudi cuba resepi ini...kak nur pun suka msk lauk ini dulu2...ialah wktu tu resepi terhad yg ada depan mata aja yg kak nur...skrg dah mcm2 resepi boleh didapati dimana2 saja dengan senangnya.Sedap nampak masakkan liza ini...pandai liza masak...haha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...