Monday, August 24, 2015

Asam Pedas Melaka Asli....sedap weiiii


Assalamualaikum wbt....dalam banyak2 resepi asam pedas , resepi ni menarik hati Liza utk cuba buat...almaklumlah, dah namanya peminat tegar asam pedas kan...rugi kalau tak cuba.
Asam pedas kali ni agak sedikit pekat kalau nak compare dgn asam pedas yg lain, kesedapannya terserlah..apatah lagi kalau guna ikan yg segar..

Resepi ni Liza dapat dr dapur Diana, katanya resepi dr ibu mertuanya...terima kasih atas perkongsian ni,mmg sedap dan pastinya akan jadi menu tetap utk Liza,hihihi





RESEPI ASAM PEDAS MELAKA ASLI

Bhn2:

4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk cili kering kisar - boleh letak lebih
3 cm belacan - Liza guna 1cm je
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam
(bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada hitam blend skali)
 
3 batang serai - dititik
1 sudu teh halba
Daun kesum + bungan kantan
Bendi / terung
Air asam jawa secukupnya
Garam + gula
Minyak utk menumis
 
Caranya :
- Panaskan minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit..
 - masukkan bhn2 blend td dan serai dan tumis hingga garing dan pecah minyak..  (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)
- Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt.( Liza letak 1 s/t je).. masukkan daun kesum n bunga kantan..
- masukkan ikan, kacau2 sikit, dan masukkan air asam jawa....
banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr...
- masukkan bendi or terung...
- perasakan dengan garam dan  biar dia mendidih
- tutup api....





 
Petua Diana:
 
1. asam pedas melaka ni kalau letak belacan lagi kick.. kalau sape2 yg gatal hidung tu, jangan la letak... kang aku tak tanggung...
 
2. kalau nak rasa kesedapan lagi.. biar masak awal 3 @ 4 jam b4 nak makan... lagi lama lagi sedap coz baru sebati rasa dia tu...
 
3. lagi pekat, lagi sedap...
 
4. menggunakan ikan fresh, lagi terasa kesedapannya.. sampai boleh hirup itu kuah...
 
 
5. Asam pedas asli melaka ni, lepas korang dah basuh tangan walau sabun pon, bau dia masih melekat kat tangan... for sure menjadi la tuh.. hehehehe
 
 



Pastu gandingkan pulak dgn kangkung goreng, perghhh mmg terbaik laa..




16 comments:

Zetty Izaty said...

lg best mkn ngan nasi panas2 + telo dadar... perghhhh.....

ad shah said...

Arini my wife copy resepi ini.. tq sis

Ashraf Abdullah said...
This comment has been removed by the author.
Ashraf Abdullah said...

Bunga kantan mmg xguna ke..nampak Sedap las..

Ashraf Abdullah said...

Eh.ade la.sori tk prasan

Ashraf Abdullah said...

Eh.ade la.sori tk prasan

Sy isteri dia... said...

Alhamdulillah resepi yg best tuk buaka puasa 6 husband.. dia kata sdp.. hii.. hilang semua rase ltih blik opis td.. kena ngan telur dadar garing... tdo senyum mlm ni...

Sy isteri dia... said...

Alhamdulillah resepi yg best tuk buaka puasa 6 husband.. dia kata sdp.. hii.. hilang semua rase ltih blik opis td.. kena ngan telur dadar garing... tdo senyum mlm ni...

Qiya Saad said...

Wow,nampak sedap je...

www.qiyasaad.com

Unknown said...

Mohon share resipi ni

familyia said...

Dah try!ya ampuuunnn sedap :)

familyia said...

Dah try!ya ampuuunnn sedap :)

Sony Xperia said...

Gula?..Manis la... Kalau johor Ade letak belacan...Melaka xde

Fandie said...

Asam pedas melaka takde letak bunga kantan dgn daun kesum tu dah jadi macam kuah laksa penang..

Fandie said...

Asam pedas melaka takde letak bunga kantan dgn daun kesum tu dah jadi macam kuah laksa penang..

zdean z said...

Perhhhh. Terbaik. Aku baru ja buat asam pedas ikut resepi ni. Cuma tak letak belacan. Kunyit hidup diganti dgn serbuk kunyit sedikit. Tq sis resepi terbaik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...