Monday, August 24, 2015

Asam Pedas Melaka Asli....sedap weiiii


Assalamualaikum wbt....dalam banyak2 resepi asam pedas , resepi ni menarik hati Liza utk cuba buat...almaklumlah, dah namanya peminat tegar asam pedas kan...rugi kalau tak cuba.
Asam pedas kali ni agak sedikit pekat kalau nak compare dgn asam pedas yg lain, kesedapannya terserlah..apatah lagi kalau guna ikan yg segar..

Resepi ni Liza dapat dr dapur Diana, katanya resepi dr ibu mertuanya...terima kasih atas perkongsian ni,mmg sedap dan pastinya akan jadi menu tetap utk Liza,hihihi





RESEPI ASAM PEDAS MELAKA ASLI

Bhn2:

4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
3 biji bawang merah
1 biji bawang putih
2 cm halia
1 mangkuk cili kering kisar - boleh letak lebih
3 cm belacan - Liza guna 1cm je
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam
(bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada hitam blend skali)
 
3 batang serai - dititik
1 sudu teh halba
Daun kesum + bungan kantan
Bendi / terung
Air asam jawa secukupnya
Garam + gula
Minyak utk menumis
 
Caranya :
- Panaskan minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit..
 - masukkan bhn2 blend td dan serai dan tumis hingga garing dan pecah minyak..  (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)
- Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt.( Liza letak 1 s/t je).. masukkan daun kesum n bunga kantan..
- masukkan ikan, kacau2 sikit, dan masukkan air asam jawa....
banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr...
- masukkan bendi or terung...
- perasakan dengan garam dan  biar dia mendidih
- tutup api....





 
Petua Diana:
 
1. asam pedas melaka ni kalau letak belacan lagi kick.. kalau sape2 yg gatal hidung tu, jangan la letak... kang aku tak tanggung...
 
2. kalau nak rasa kesedapan lagi.. biar masak awal 3 @ 4 jam b4 nak makan... lagi lama lagi sedap coz baru sebati rasa dia tu...
 
3. lagi pekat, lagi sedap...
 
4. menggunakan ikan fresh, lagi terasa kesedapannya.. sampai boleh hirup itu kuah...
 
 
5. Asam pedas asli melaka ni, lepas korang dah basuh tangan walau sabun pon, bau dia masih melekat kat tangan... for sure menjadi la tuh.. hehehehe
 
 



Pastu gandingkan pulak dgn kangkung goreng, perghhh mmg terbaik laa..




62 comments:

Unknown said...

lg best mkn ngan nasi panas2 + telo dadar... perghhhh.....

adneo said...

Arini my wife copy resepi ini.. tq sis

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Bunga kantan mmg xguna ke..nampak Sedap las..

Unknown said...

Eh.ade la.sori tk prasan

Unknown said...

Eh.ade la.sori tk prasan

Sy isteri dia... said...

Alhamdulillah resepi yg best tuk buaka puasa 6 husband.. dia kata sdp.. hii.. hilang semua rase ltih blik opis td.. kena ngan telur dadar garing... tdo senyum mlm ni...

Sy isteri dia... said...

Alhamdulillah resepi yg best tuk buaka puasa 6 husband.. dia kata sdp.. hii.. hilang semua rase ltih blik opis td.. kena ngan telur dadar garing... tdo senyum mlm ni...

Qiya Saad said...

Wow,nampak sedap je...

www.qiyasaad.com

Unknown said...

Mohon share resipi ni

familyia said...

Dah try!ya ampuuunnn sedap :)

familyia said...

Dah try!ya ampuuunnn sedap :)

Unknown said...

Gula?..Manis la... Kalau johor Ade letak belacan...Melaka xde

Fandie said...

Asam pedas melaka takde letak bunga kantan dgn daun kesum tu dah jadi macam kuah laksa penang..

Fandie said...

Asam pedas melaka takde letak bunga kantan dgn daun kesum tu dah jadi macam kuah laksa penang..

Unknown said...

Perhhhh. Terbaik. Aku baru ja buat asam pedas ikut resepi ni. Cuma tak letak belacan. Kunyit hidup diganti dgn serbuk kunyit sedikit. Tq sis resepi terbaik

Unknown said...

Boleh tak gantikan ngan ayam?

Unknown said...

Boleh tak gantikan ngan ayam?

Unknown said...

Baru baca blog Liza, cara Liza terjemahkan resipi dengan method memasaknya dah cukup enak. Nak cuba la

not said...

Tq sharing d recepi. I buat dah lastweek, memg sedap, this week cek abg minta lg.. Emmm

Kamariah roger said...

Memang menjilat jari...tq resipi nya...mmg sedap...

apekinahdotcom said...

Dah try. Memang aummmm heheh. Tq atas resepi ni

UmmuBaqir said...

Mohon share ye, tk

Unknown said...

Saya pun dah try,memang sedap. Ni first time masak Asam pedas 👍

Unknown said...

Tengah mendidih atas dapur nuh..xsabar nak rasa buka puasa jap g..

Unknown said...

Tengah mendidih atas dapur nuh..xsabar nak rasa buka puasa jap g..

Unknown said...

Memang sedap sgt..sy share recepi ye

Unknown said...

asam pedas melaka memang kena letak bawang sikit ker yer. nanti cair kuahnya.

Unknown said...

baru je masak resepi ni, x sabar nk bbuka, so simple dan sekejap shj untuk du siapkan, tq tuan punya resepi ni ok..

Unknown said...

woii sedap woii...aku dah try baq hang

Unknown said...

sya orang sabah tapi asam pedas melaka daa sebati dalam hidup hehehe resepi nie memang sangt membantu perfect bah

Azura Mendezz said...

Atas dapo gak tu...uhhh..x sabo nak makan..hehe

cikgu naja said...

Pernah mkn Asam pedas di tanjung bidara, melaka ada daun Limau purut. Sy pernah try buh daun Limau purut mmg awesome hehe

Unknown said...

baru cuba ni.. rasa memang sedap .

Unknown said...

Itik pun blh..

Unknown said...

Best....Ada yg ckp resepi asal asam pedas melaka tak letak bunga kantan dan daun kesum...ada yg bg tau, diaorg letak daun kari...terpulang...tekak masing2....x yah gaduh2...

chegu ayuhusna said...

Resepi asam pedas melaka ni byk versi. Lain daerah lain caranya. Org melaka pio tau pasal ni.

Unknown said...

halba tu bnda apa..maaf..sya bru nk bljar memsak nih..mohon tnjuk ajar

Unknown said...

Saya dh cuba ikut resepi ni. Terbaik.. keluarga puji.. marvellous. Terima kasih byk2.. saya share resepi ni.

HasnulHadi said...

Asam pedas melaka mana ada daun kesum.kami guna daun limau...:)

Unknown said...

Tkasih saya da cuba mmang sdap

Aduar Adnan said...

Asam pedas Melaka manede letak bunga kantan & daun kesum.. itu asam pedas johor kot.. yang original xde daun kesum & bunga kantan. itu dah ubah keaslian asam pedas melaka..

Saghah said...

X kisah la ni asam pedas mana tp mmg sedap. Paling sedap yg sy pernah masak. Resepi lain guna sebelum ni semua blh buang dh. Tq sbb share.

Unknown said...

alhamdulilah ..sdp ..sy br try msm 1st time rase mmg sdp😙

gitarkristal said...

Sy dh cuba resipi ni, mmg sdp. 1stime masak asm pedas, mmg terbaik la resipi ni. Tq puan 😊

Unknown said...

Memang sedap..dah berulang kali try dah resepi ni..tq

Ismail said...

Pertama kali masak Asam Pedas ikut tesepi ini cuma tak letak daun kesun dan bunga kantan digantikan dgn daun limau..Mana bahan yg ada kat peti ice..
Memang sedap Power!!
Terima kaseh

Unknown said...

Sudah try dan menjadi...1st time masak asam pedas nih hehe..terima kasih

Senja nan merah said...

Dah try berkali2..mang terbaikkk..ai boh lebih sket belacan tu...bwang pon ai boh lebih..mang terangkat...terima kasih bg resepi yg super sedap..en somi request berkali2 nak mkn asam pedas😘

Senja nan merah said...

Tumis pulak ai buat 5x pecah minyak..alhamdulillah...mendapat pujian dari family

Senja nan merah said...

Heee..xpela..yg penting bukan asam pedas zimbabwe...🤭🤣 jangan marah..gurau2 je ea😊

Unknown said...

Tk sedap

Unknown said...

Mlk tak pakai gule.. belacan wajib!

Unknown said...

Bunge kantan letak, daun kesum ikot org yg nak mkn tu...

Unknown said...

Org org mlk takde umur wat pakai ayam

Unknown said...

😋👍

Unknown said...

Tul tu👍

baba said...

wdwdwd

Unknown said...

Marbeles

Unknown said...

Dlm resepi tu ada,mgkin dia x letak masa hidang

NR said...

tq sedpp husbd n anak2 siap puji kata sedapp..

Unknown said...

Trai buat.menu berbuka hri ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...