Saturday, December 3, 2011

Cucur Nasi Yati...Bestnyaaa...

Assalamualaikum dan salam dihujung minggu semua.....tido lagi ke?hihihii..menu ape breakfast ari ni?Haaa...kalau dok tgh terkedu tak tau nak masak ape, jom kita cuba buat cucur nasi ni.....resepi ni sebenarnya amik dr umah Yati Sinar Kehidupanku, thanx yer Yati sbb resepi yg kenyang dan sedap ni...

First time buat cucur ni kan tertanya2 jugak cmner rasa cucur yg ada nasi ni....rupa2nya mmg terbaekkk la, tak terasa langsung nasi yg ada kat dalam tu, tp cucur ni mmg gebu dan lembut...disebabkan Liza ni peminat segala cucur, maknanya lepas ni kena buat lagi la, mmg puas hati...thanx sekali lagi Yati yer...

Izinkan Liza CnP resepi kat sini pulak yer....mintak halal...


RESEPI CUCUR NASI

Bhn2:
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar - Liza potong dadu
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
  • Liza tambah crabstick
Cara Membuatnya

  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...

                                         Dah pun siap.....sedapppp wa cakap lu.....hihihhihi

11 comments:

Cheq Sue said...

rasa2 buleh try jgk resepi ni, dah terlebih masak nasi tu, agak2 kalau tak larat nak habiskan boleh la buat cucur ni kan liza... :)

Liza said...

mmg betul la tu cheq sue...kalau ada nasi lebih tu blh la try resepi ni pulak....mmg berbaloi2...

Amie said...

Assalam Liza,
macam-macam ada jenis cucur ye...yang bagusnya, tidaklah kita membazir lebihan nasikan..

ieda said...

SALAM KENAL KAK
SEDAPNYA ..
LEH LAH SAYA CUBA NANTI :)

cik cek said...

Selalu kalau ada nasi lebih..buat nasi goreng je...pas ni lehla buat cucur nasi la pulak...bila Liza ckp..sedap terbaikkk...teringin la pulak kak cek nak makan...adoiai!..sumenya nak makan...he he

rahel said...

waaaa..sedapnya cucur nasi tu cicah ngan sos cili..emm my fav ni.

Mamasya said...

Aslmkum Liza & slmt berhujung minggu

mmg sedap cucur nasi Yati ni.dah buat beberapa kali sbb anak2pun suka..
re; Liza, resepi nasi tomato tu guna sos tomato...

Mieza said...

Waaa liza, kalau lah ada nasi lebih semalam mau mieza pun buat cucur ni gak..dah lama mieza tak makan cucur nasi...sedap kan cucur ni..masa pes time dgr namanya..bunyi mcm wierd tapi bila dah rasa..perghhh sedap!

maz said...

Slm singah memlm liza...adusss ada cucq la plakk..sdppnya sjuk2 ni..bak la air kopi scwn ye za..nk isi prut pnuh2 ni nk blik jauh plakk..hehee..kita link yee..mksih ye sdi sngah dpur kcik kita yg xsbrapa tu..

anymz said...

cucur nasi ni mmg mabeles lah liza.nak nak kalau di goreng time hujan lebat di luar..tak sedar makan berapa ketui..hehe

quinnie said...

saya jugak yg tak cuba2 lagi cucur nasi ni...tak tau la bila nak cuba...hehehhe..nasi ada je kat rumah..tapi lupa je nak buat..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...