Thursday, February 9, 2012

Chilled Strawberry Cheesecake 4 A Special Day....


Dah lama terliur nk buat cheesecake ni...tiap kali masuk dapur Cik Mat Gebu, mst dok telan air liur tgk macam2 resepi cheesecake yg ada....pilih punya pilih, resepi ni yg Liza berkenan utk dijadikan sebagai birthday cake sendiri....uwaaaaaa, sedih, birthday sendiri pun kena buat kek sendiri.....hihihihi

Sebenarnya hari tu cik hubby dah tanya, nk beli kek tak? Liza cakap xyah la sbb Liza nk try resepi cheesecake yg lama dok peram ni...yer la, something spesel mesti la utk hari yg spesel jugak kan....so, hari tu, Liza celebrate awal masa semua ahli forum ada kat umah...kalau pada sesape yg rasa nk mintak tu, batalkan je lah niat tu, sbb dah jadi baja pun.....hihihihii

Cheesecake ni  mmg best, cik hubby yg tak suka mkn cheesecake pun blh bertambah2 mkn dan cakap sedap....terima kasih pada CMG yg sudi berkongsi resepi cheesecake yg best dan menepati selera family Liza....

Liza mintak izin share resepi kat sini pulak yer....jom kita intai resepi dr CMG ni, tp base cheesecake ni Liza guna Super Moist Eggless Choc Cake...

RESEPI CHILLED STRAWBERRY CHEESECAKE

Bhn2:
200 gram biskut mudah hadham @ digestive cookies
80 gram mentega, dicairkan
- Liza guna super moist eggless choc cake
250 gram cream cheese
60 gram gula halus
6 biji strawberry segar, kisar halus
1 camca teh strawberry emulco
6 biji strawberry segar, didadu
1 1/2 camca besar gelatin halal (mat guna jenama "NUR")
125 ml air suam
200 ml whipping cream, disejukkan (1 kotak kecil)
Strawberry segar untuk hiasan

  1. Biskut marie dihancurkan (mat guna food processor), kemudian masukkan mentega cari sedikit demi sedikit sehingga mandapat bancuhan yang boleh dikepal. Masukkan dalam tin springform berukuran 8 inci (20 cm) dan tekan padat2. Sejukkan dalam freezer.-yg ni Liza xbuat
  2. Putar cream cheese dengan gula halus hingga berkrim, masukkan puree strawberry, dan juga strawbeyy emulco tadi, putar rata. Dalam bekas lain, putar whipping cream hingga kembang, kemudian masukkan ke dalam bancuhan keju tadi. Gaul rata menggunakan spatula. Ketepikan.
  3. Gelatin halal di bancuh bersama air suam, kacau hingga larut dan kelihatan jernih. Tuang ke dalam adunan cheese tadi, kacau rata dan masukkan 1/2 dari buah strawberry yang didadu tadi, gaul rata. Tuang dalam tin yang disejukkan dalam freezer tadi, ratakan.
  4. Simpan semula tapi kali ni dalam peti sejuk selama 3 - 4 jam atau hingga keras. Keluarkan dari tin, hias atasnya dengan baki buah strawberry dan hidangkan..

CATATAN MAT GEBU :- Masa nak keluar kan kek dari tin, mat basahkan tuala dapur dengan air suam dan pekap keliling tin cake tadi sehinga kelihatan kek sedikit longgar dari tin. Kemudian bila nak potong, mat layur pisau atas api sekejap.




Bhn hias atas kek: ( kalau xnak buat pun xpe)

1/2 s/t gelatin halal /srbuk agar2
15 ml air
75 gm strawberry filling

- campurkan gelatin dan air.
- panaskan sebentar dan campur strawberry filling.
- sapu atas kek yg dah sejuk..

Cheesecake ni mmg sedap dgn gabungan rasa kek coklat dan cheesecake strawberry tu....yg penting Liza suka sbb cheesecake ni tak payah nak bakar...hihihihhi



24 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

grrgrrr mengoda iman ai ni
sedapnyer cheese but dah buat this month so kena simpan next month blh leh bikin plak...nangessss

EmbunRosaliza said...

Assalam liza, kek yg istemewa ni, nampak sangat sedap tu, terliur tgk

Liza said...

hahaha Ayu...menggoda iman yer, sabo2 jer la....hihihihihi

Liza said...

wslam kak rosa...mmg tak dinafikan kek ni mmg sedap...

Kak Sam said...

Happy belated birthday. Kira ok le tu, hadiah buat diri sendiri. huhuhu teringin le pulak, tapi tidaakkkkkkkk tak boleh maan sekarang ni. kena tunggu 3-4 bulan lagi.

ijayuji said...

Salam kak liza!! weeeeeeee cis cis ni mmg ler teramat sedapnyerrr, kita tgk ni pun dah kenyang :D akak sihat? lama betul kita ytak jalan2 ni dah nak dekat setahun rasanyer kita cuti berblogging :D, utk tips tu kan kak senang jer jwpnnyer, kawal pemakanan maksudnyer kurangkan mkn yg lemak2, nk mkn boleh tp kuantiti yg sikit, jgn ikutkan diet kita kak sbb diet kita ni maut sikit hihihi... yg penting ken BERSENAM itu ajerrr :) bykkan minum air masak, takpelah kak tak slim pun asal suami sayanggggg :)

AZLINA said...

Assalamualaikum Liza, dtg mengintai dapur ni ternampak ciskek strawberry, terliur la pulak...Kek harijadi buat sendiri lebih sedap dari yg beli kat kedai kan!!! :))

quinnie said...

kak liza senasib la kita..saya pun b;day buat kek sendiri je..tak gamak rasanya nak beli kek bila dah pandai buat sendiri...hehehe

anyway happy belated b'day kak..:)

rahel said...

Liza,tolong gue...mau kek keju sepotong..

cik cek said...

WoW!...ada ciskek kat sini...memang lama tak buat...nak mintak sepotong kat Liza je lah...:)

Ida,Japan said...

rajinnyer liza buat kek tuk diri sendiri...kek yg sedap lak tu, cam eskrim kan rasa kek ni..ida lum pernah lagi buat kek b'day sendiri ni..tapi kan tahun ni last b'day ida kt japan...ingat buat gak la..kalau ada mood rajin hiiii

Ida,Japan said...

ehhhh...bila b'day lizanya...anyway nk wsih 'hepi birthday' to liza

nOOrsha said...

salam...selamat ari jadi kk liza..moga panjang usia murah rezki :)

E-na Lovely Kitchen said...

suka sgt cheese cake...menggoda betul!

mama ju, said...

Salam kenal. menarik blog ni.

mama ju, said...

Salam kenal. menarik blog ni.

inahar ali said...

salam rindu liza..hepi besday ye akak ucapkan..moga panjang umur murah rezeki selalu hendaknye!! woww ciskek..i loiike!! besela kan blogger masak2 nih..mesti kena wat kek besday sendirik punyer..alahai..hehe! xper yg penting lbh sedap & lbh puaskan makan kek homemade sendiri..oopss ada lg belen ke tu?? nk kenen sepotong??

Wani said...

kak liza ,, wani datang memalam buta merayap ke dapur nak intai dalam peti kot2 ada lgi ciskek yg menggoda jiwa neh ,,,, :D...happy birthday ya kak liza ... semoga panjang umur n dimurahkan rezeki dari -Nya... bestla kak liza .. x pernah nak terbuat resipi yg simple ni ..tapi banyak gak yg wani x faham .. whipping cream pukul sampai kembang camna tu ... pukul sampai dia jadi kental ke..kalo pukul2 lama2 dia akan cair balik kan ..???

Zaza Fakharuldin said...

sye pernah nak buat cheese cake tp x jadi so i decide beli kat asda jee. hbis cerite. huhuhu

Ummi Alesya Sofea said...

fuyoooooo......meleleh air liur tgk gmbr tu.

Ummi Alesya Sofea said...

fuyoooooo......meleleh air liur tgk gmbr tu.

Wattie said...

Assalamualaikum Liza,
Happy belated birthday ya, nak tumpang makan pun benda dah jadi baja hehehe, jadi jamu mata aja la...

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Liza..
Hehehe.. kita panggil Liza jer la. Dia panggil kita kak, kita lak panggil dia kak. Umur kita x beza sgt pun. Naz lahir lambat sikit jer dr Liza..hehehe..

Cheese cake mmg mendapat ramai peminat. Buatlah cam ne pun kan.. Rating sama cam kek coklat kot..nyumm..nyumm..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza..wahhh teruja betul saya bila tgk orang buat cheese cake tapi nak buat sendiri, pasaran plak tak de..baik tapau je dari kedai seketul dua..Ngeeeeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...