Monday, December 19, 2011

Biskut Coklat Chips Rangup....lg xtvt cuti sekolah


Satu lg xtvt mengukis yg anak2 buat hari tu...cm biasa,umi dia la komando...best jugak sesekali mengarah org buat keje ni kan....hiihhihi, tpkan diaorg ni masa komando ada, cantik jer diorg buat, tp bila komando hilang jer sjkp, jadi lah kecik besau kecik besau biskut tu,,maklumlah nk cepat siap kan...sabo je la....


Resepi biskut ni Liza amik dr umah Kak Hanieliza, chef yg tersohor tu...anak2 Liza suka kerangupan biskut ni...mgkn jugak sbb ada tambahan nestum kot...jom kita terus tgk resepi yer, mata tuan umah dah nak tertutup dah ni, tak boleh lama2....hihihihi


       RESEPI BISKUT COKLAT CHIPS RANGUP



Bhn2 A:
125 g butter
125 g majerin
1 sudu besar shortening
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla

Bahan B [gaul rata]
230 g tepung gandum]
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice] - Liza gunakan choc chip 150 gm
50 g badam cincang [roasted]
50 g nestum

Cara
1. Gaulkan butter, majerin, shortening dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.








14 comments:

cik cek said...

Byknya kukis...rajinnya mengkukis...dapat sebalang best ni kan...he he...:)

Liza said...

hehehehe kak cek...meh la sini, ada lg ni...

rahel said...

Salam Liza..
wah..rajin pulak buat biskut ek...post la kat dapur Rahel 1 balang..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Rajin betul Liza ni...2 bulang anta Ipoh

Naz / Nadz COSK said...

Asalamualaikum Liza..

Ermm, Naz pun pernah buat cookies ni dulu2 sblm ada blog sendiri.. Mmg sedap dgn kerangupannya..

ibundo said...

salam liza. Terasa sangat kerangupan biskut ni dalam mulut bundo

dZana said...

aslmkum liza.. non stop kt dpur jer ni.. akk kkdg jer panas..sejuk nya lama.. kene layan tugas2 kt sek dulu.. berangan nk buat tart pun tk mjadi2 lagi..

izahdaut said...

assalamualaikum kak liza..
aduhai mana tahan tengok biskut gini. dah lama tak buat biskut gini untuk anak2. asik beli je sekut chipsmore. buat sendiri lagi sedap. saya suke kalau ada tambahan oat. memang asik menggigitnya. cantik betul sekut akak. nampak pulak kacang2 tu.haii terasa2 menggigit

Liza said...

wslam rahel....ok tunggu yer, nnt Liza antar ngan belon....kuikuikui

Liza said...

kak paty.....siappppp

Liza said...

wslam naz...mmg sekut ni rangup kan, best bila dgr krup krap krup krap ms mkn tu.....hihihihihi

Liza said...

wslam bundo....wahhh dah terasa tu yg bahaya tu....hihihii

Liza said...

wslam kak zana.....sabo2 je la, nak buat cmner kan, ada tugas yg lbh penting....

Liza said...

wslam izah....sajer jer buat sekut ni, kalau idak bdk2 tu mmg memanjang jer depan tv...berbulu pulak mata ni nengoknya.....hihihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...