Thursday, December 8, 2011

Sardin Rebus Grg Sambal...kenangan mengusik jiwa


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua kengkawan....pe kabar semuaaaa? cehhh...ala2 buat konsert tu...hahhhaaha..tima kaseeeeehhhh....hihihhi...

Berbalik kita pada lauk kat atas tu...act lauk tu peberet my late mom....dulu2 tiap kali dia masak lauk ni, Liza tak pernah nk mkn...ye la masa bdk2 kan, mst la nak lauk2 yg moden...hahahaha...tp kan arwah ma cukup suka lauk ni...time dia masak lauk ni, cnfrm bertambah2 dia mkn....masa tu terfkr  jugak ape la yg speselnya lauk ni....

Tp bila dia dah takde, lauk ni pun hilang seakan2 pergi bersama arwah.....dannnn utk pertama kalinya, utk mengimbas balik kenangan bersama arwah,Liza masak jugak lauk ni.....masa masak ni hanya Allah yg tahu betapa Liza merinduinya sgt2....sungguhhh...

Buat pengetahuan kawan semua, besok 9hb Disember 2011 genaplah 6 thn pemergian arwah...semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat dan semoga dia tenang di sana....semoga dia mendapat manfaat atas segala resepi dan ilmu yg telah dikongsikan bersama anak2, saudara mara dan sahabat handai.....dan kini Liza panjangkan dan kongsikan pula segalanya bersama teman2 di alam maya....segala2nya hanya utk membantunya di sana.... ZA SAYANG MA.....

Resepi ni simple jer,rasa2nya semua org tau buat kan...Liza tempek kat sini sekadar buat renungan utk Liza, adik2 dan anak2 Liza nnt...bhn ni main campak2 jer yer, so pandai2 agak laa...


SARDIN GORENG SAMBAL

Bhn2:

Ikan sardin /kmbong - cuci dan rebus bersama garam dan asam keping
Bwg merah
Bwg pth
Cili mesin
Garam, ajinomoto
Bwg besar - potong nipis bulat2
Asam keping - 1
Minyak

- panaskan minyak dan grg ikan rebus td hingga agak garing...Angkat
- tinggalkan sdkt lebihan minyak td dan tumis bwg merah dan bwg pth yg ditumbuk.
- masukkan juga cili mesin...biar hingga cili masak.
- masukkan ajinomoto, gaul hingga sebati
- masukkan ikan rebus td dan gaul hingga ikan td sebati bersama sambal.
- angkat dan sedia dihidang.

# garam xperlu dimasukkan ke dlm sambal sbb ikan dah masin..#

11 comments:

Ucu Faridah said...

baru baca tajuk dah tau memang ssssssedap...sbb ini resipi original dari arwah bonda liza....

Al fatihah untuk arwah bonda...Amin.

Ucu Faridah said...

baru baca tajuk dah tau memang ssssssedap...sbb ini resipi original dari arwah bonda liza....

Al fatihah untuk arwah bonda...Amin.

Zaliedana said...

Assalam kak,Alfatihah utk arma ma akak ya,Moga Rohnya tenang di sana n ditempatkan dikalangan org2 yg beriman,Amin..Mesti bila mkn lauk nih makin akak rindukan arwah kan,xpe kak,bykkan berdoa utk arwah n sedekahkan Alfatihah..Lauk yg simple tuh selalunya sedap..

rahel said...

Salam Liza..
Al fatihah buat arwah bonda...amin.
Nampak sardin goreng sambal tu memang bole bertambah nasik kat pinggan ..

Liza said...

thnx ucu...

Liza said...

wslam ct...mmg lauk yg simple mmg sedap kan...thnx yer ct..

Liza said...

mmg btol rahel....blh habis nasi seperiuk....hahahahaha

eliyaezlinalias said...

uhuhuhu
menu gini memang besh!

Chik Mimi said...

mmg sedap ni

Qhaifa Nur said...

salam,

al fatihah buat arwah bonda....

sesekali makan ikan rebus ni memang sedap...manis gitu
kiranya resipi istimewa ni

Amie said...

Al-Fatihah buat arwah Ma Liza, moga doa anak yang soleh terus diterimanya di sana,
resepi Liza ini memang nampak specialnya... kak Amie suka menu original begini, nanti kalau jumpa ikan sardin harus dicuba ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...