Tuesday, December 20, 2011

Sos Cheezy Wedges ala2 KFC...wowwww

Dah lama Liza tercari2 resepi ni...akhirnya berjumpa jugak dgn idaman hati....masa buat hr tu pun nervous semacam, tkt tak jadi lg....Alhamdulillah anak2 mmg suka sgt ngan rasa sos cheese kali ni...
Sebenarnya Liza terjumpa resepi ni kat Sini..terima kasih bebanyak kat Norhana...


Liza panjangkan resepi ni kat sini pulak yer, mintak halal yer Hana...


RESEPI SOS CHEEZY WEDGES ALA2 KFC

Bhn2:

2 ½ sudu mentega
2 ½ sudu tepung gandum (kalau nak lagi pekat lebihkan tepung)
1 liter susu segar
4 sudu kecil garam (secukup rasa..kalau tak mau masin kenalah sukat dan rasa)
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu kecil serbuk lada putih
12 keping cheddar cheese (saya guna jenama cheesedale)
Sedikit pewarna kuning telur untuk cantikkan lagi warna chezzy

Cara-cara
Cairkan butter, masukkan tepung gandum, kacau jgn bagi berketul, masukkan susu, masukkan serbuk cili, serbuk lada putih dan masukkan cheddar cheese… masak hingga kepekatan yang dikehendaki. Letak pewarna kuning telur untuk naikkan seri cheezy. Mula2 nampak je cair..tapi bila dah sejuk sket dia jadi kental.




Ni sos keju yg Liza buat..hanya 1/2 adunan jer tp tu pun masih berbaki lgi....bnyak jugak la yg dapat...mmg sedap sgt, cubalah pada sesape yg suka sgt ngan cheesy wedges tu.....mmg berbaloi..



28 comments:

quinnie said...

wah semua best2 nih.set lengkap..nak tumpang makan...hehhehe

quinnie said...

kakliza.saya nak tanya..rempah kerutup tu akak pakai cap apa ek? meamng ada jual ye kat kedai?

Amie said...

owwh....lazat! menjilat bibir ni...ngences!

Wani said...

SALAMkak liza ...

wah dah ada bau cheezy kat kfc dah neh ,, wani pun pemintat cheezy wedges ... hihi.. buat sendiri lagi berbaloi2.. oohhh senang banget je resepinya .. blh la nak cuba nanti ... :))

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Intai Dapur...memang express betul....belum sempat akak nak makan N3 tadi dah keluar wedges pula...

GreenJade said...

wow best nye...sedap2 i like like like

thx sis for sharing

salam singgah...salam ukhwah

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Kak Liza..itewww dia dah keluar pun adik beradik westernnyaaaa....lepas ni dah boleh makan cheezy bila-bila masa lah yaaaa

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

SALAM lIZA..PASNI XYAH SINGGAH KFC DAH...LIZA PUNYA WEDGES & KENTANG PUTAR MENGALAHKN KAT KPF :D

izahdaut said...

kalau dicicah ngan keropok jagung pun sedap ni kan. boleh la try nak buat. cam best je tu

tun_telani said...

wahh!!! cam gini rupa2nya nk buat dia.. hasben tun mmg gi kepci mmg cheezy wedges besor punyer dia order, suka betul mkn nih. pasni tun try wt sendiri.

dZana said...

akk pun dah lama cari rspi ni.. akk CP dulu.. tq liza for sharing

Hassan said...

Salam Sejahtera
Blog yang menarik ~~~

Mamasya said...

Aslmkum liza
menarik resepi sos cheezy wedges ni...bahan2nyapun mudah dpt...nanti nak cuba juga.
set Grilled Chicken Chop tu nampak sedap....terliur dibuatnya...

Liza said...

salam Q...rempah kerutup yg akak guna tu brand adabi...mmg ada jual kat kedai..

Liza said...

amie...jilat bibir xpe, jgn jilat benda lain sudah....hihihii

Liza said...

wslam wani...akak pun xsangka resepi yg simple ni sedap....try la, nnt bgtau akak yer...

Liza said...

hahaha kak paty...kdg2 xpress kdg2 kalah KTM...very slow....hihihihi

Liza said...

salam kenal Green jade...thnx sudi singgah dapur buruk akak yer...

Liza said...

wslam nannie....btul tu, anak2 pun dah siap tnya sos keju tu ada lg tak? huhhhh letih pun xhilang lg, tp mmg berbaloi la...

Liza said...

wslam atie...issshhhh xde la ( sambil sipu2 malu)...jgn la ckp cmtu....hahahahaha

Liza said...

Izah...sedap yer kalau cicah ngan keropok jagung....hihiihhi jakun dia dah mai dah...

Liza said...

Tun...kali ni sure hubby Tun dah xkenal kfc dah....kalau kat umah ckp jer nk cheezy wedges besar mana, free jer....hihihihihhi

Liza said...

hassan....salam kenal, terima kasih..

Liza said...

wslam mamasya...thnx yer sudi cuba...

JaSSNaNi said...

sedapnya wedges.. kalau nani pi KFC pun suka makan cheesy wedges ni.. dan dulu anak2 tak suka, tapi skrg diorang pun minat skali.. eheheh.. dulu makan sorang, skrg kena kongsi2.. ehehe

Nieza said...

wahh nampak sedapla kak...nk try jugalah nanti:)

Juliet_iRa~" said...

wahh sedapnya sos tu..:)

Faiz said...

wahh kak liza, senangnyerrr leh makan ngan macaroni gak nih..sss..kena beli cheesedale nih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...