Thursday, October 20, 2011

Cara Buat Karipap Pusing...step by step


Assalamualaikum dan selamat pagi semua...Alhamdulillah kita masih diberi peluang tuk berjumpa lagi di alam maya ini...karipap pusing ni mmg sinonim dgn family Liza..act mmg kitaorang tak pernah mkn karipap biasa sejak kecik lagi...betolll wa cakap lu...arwah ma selalu buat karipap pusing ni...sbb tu Liza tak berapa pandai buat karipap biasa kalau nk cmpare dgn karipap pusing ni...anak2 ngan hubby pun pandai demand, xsuka karipap biase, nak jugak la karipap pusing...kalau karipap biase jeling sebelah mata pun xmau diaorg tengok...huhhh ngade2....hiihihi...kalau adik dtg pun, ni lah mknn wajib yg diaorg akan request...so utk rujukan anak2 di masa akan dtg Liza tempek cara buat tu kat sini..besok2 blh buat sendiri pulak, jgn tau mintak jer...hiihi...nk kata Liza ni expert sgt xde la jugak, tp pengalaman mendewasakan kita...ceeewahhh ayat...hihhi moh kita terus tengok resepi dan cara Liza buat karipap ni...

RESEPI KARIPAP PUSING

Bhn2 doh :
     A
4 cwn tpung gandum
Sdkt garam
Airsecukupnya
- semua bhn diuli hingga jadi doh...ketepikan

     B
1 cwn tpung gandum
3 s/b mentega / marjerin
- semua bhn diuli hingga blh dikepalkan..kalau still xblh kepal, tambahkan lagi mentega /marjerin


1.Bhg doh pada 10 bhgn dan bulat2kan.
3. Doh akan jadi mcm ni..
2. Masukkan doh marjerin kedlm doh tepung..



4. gelek doh hingga leper..
6.Letak doh memanjang..
5. Gulung doh..

7. Gelek lagi..
8. Gulung sekali lg..
                                          


9. Potong doh kpd 4 bhgn..
10. Ambil sekeping doh td..



11. leperkan doh...
12. Isi inti kesukaan..




13. Kelim keliling doh agar inti tak keluar..
14. Kelengkapan perang yg Liza gunakan.
                                  
         Sori yer kalau gmbar xmemuaskan...tuan umah xberapa pandai nk edit...muahahaha

                                          ~DONE...SELAMAT MENCUBA~


                                                         

                                                     
    

20 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza..Tapi kan, makin banyak yang kita gulung makin berat nak canaikan...apa pun karipap gulung memang best...Rangup berlapis-lapis

kasihredha said...

suka sgt karipap pusing
tp biasanya beli je

ieja amieja said...

x terfikir pun buatnyer macam tu..huhu nmpak benar tahu mkn jer..mmg sdp karipap pusing ni..rangup

Kakzakie said...

Baru tadi kakak baca satu teman blogger kata mak dia expert buat karipap pusing ini. Dah ni Liza tunjuk resepi dan cara buat. Baguslah...Kakak suka sangat:)

cik cek said...

Liza....

Memang ngidam sgt nak makan karipap homemade....karipap biasa pun kak cek tak terbuat lagi...aduhai! lagila karipap pusing2...anyway tq share tutorial step by step camana nak buat karipap pusing ni...bila la nak sampai seru kak cek nak buat karipap ni...:D

rahel said...

Waaaa..rajin tull Liza ni..Rahel lum pernah lg wat karipap pusing ni..entah jd k tidak pusingannya klu Rahel yg buat...huhuhu..kena belajo ngan Liza la..

Cheq Sue said...

cheq sue buat haritu, silap tgk resepi, memang tak puashati, balik kg ni nak buat lagi

inahar ali said...

salam liza..akak x pernah try lg wat karipap pusing nih..ngeri tgk bnyk stepnyer..hehe! kalu teringin beli jek tp xleh mamam bnyk sbb cepat muak kan..pepun bior akak kenen 2 biji dulu kt sini..hehe!

lina said...

salam kenal liza - menarik step nya tu..mmg perlu kan sedikit masa kan nak sedia membuat nya.

Liza said...

Sue..biasa kak liza buat 2 kali gulung jer..xtau la pulak kalau ada yg gulung lebih...

Liza said...

Kasih..karipap gulung yer..hihii..Liza panggil karipap pusing..

Liza said...

Ieja..mmg karipap ni rangup sbb kita campur ngan mentega tu..

Liza said...

kak Zakie..Liza pun belajar dr arwah ma jugak..nnt akak blh la try buat yer..

Liza said...

Kak cek...Liza pun bkn rajin sgt nk buat karipap pusing ni..bnyak kerja..jadi bila dtg angin R tu, Liza akan buat bnyak dan simpan dlm fridge...senang..

Liza said...

Rahel...insyaallah jadi..di mana ada kemahuan, di situ ada highway...hihihi

Liza said...

Cheq Sue...tak pe Cheq Sue, yg penting kita cuba, kan..

Liza said...

Kak Ina..kalau kat umah Liza ni diaorg bkn reti nk mkn sikit2, kadang2 nk pengsan rasenya..kalau srg mkn 5 biji, 5 org dah berapa?xpengsan gitu...hihihi

Liza said...

Lina..tiap kali Lizank buat karipap, Liza akan buat inti dulu, besok br Liza uli utk buat kulit dia pulak..mmg letih tp puas hati..

Zaliedana said...

Assalam kak liza,alahai rajinnya akak wat karipap pusing,step by step lagi..Sy yg karipap biasa selalu lah wat,yg pusing nih sekali xpernah try,duk bercinta jer nak try,sbb rasa leceh ckit,men nak cepat ajer,ngan dak berdua ni..

dhani ramdhani said...

widihhh kren bgt nicchh bisa di coba nichhh

thank's gan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...