Friday, November 18, 2011

Puding Roti Marble....

Hanya puding ni yg sempat buat tuk minum ptg semalam....utk lunch smlm pun beli mee grg mamak jer...maklumlah dah keletihan dr mlm lg tak boleh nak tido, rasa bateri pun nak kena charge....hihhihii
Settle utk lunch, tp pening pulak bila pikir menu nk minum ptg...nak buat yg susah2 rasa dah tak berdaya sgt....so apa yg terlintas masa tu cari resepi yg senang2....janji ada dan sedap.....hihihihi

Jadi Liza pun buat lah puding ni yg mmg dah lama Liza simpan resepinya....skodeng dr rumah cikgu Hana.....tima kaseh yer cikgu atas resepi yg marbeles ni....tp Hana buat marble coklat,Liza buat marble colourful lg....biase la mood tgh baik.....hihihhii


RESEPI PUDING ROTI MARBLE COKLAT

Bhn2 :
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 10gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkan
  • 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys - Liza xletak.Liza guna 4 jenis pewarna
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).- Liza bhg pada 4 dan warnakan.
  5. Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku. - ambil adunan warna pertama dan tuang ke dlm loyang, diikuti dgn kaler kedua,ketiga dan keempat...
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
  7. Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.

                                                     Jemput semua yer....Bismillah

25 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum liza...
cantik puding roti marble tu... warna nya pun menarik.. diana lom perna buat lg puding nie.. nampak sedap

Liza said...

wslam diana....bg tekak Liza puding ni mmg best...terbaeeeekkk...ihihi

Qhaifa Nur said...

kalau tuan punya badan dah cakap gitu sedappp, harus cuba ni...

Ucu Faridah said...

mak aii...cantik nye...sebelum asyik buat color coklat aje, kali ni lain dpd yg lain....ni yg harus difollow ni...

Nurul said...

K Liza,
Puding roti marble resepi K Hana ni rata2 kata best... Nurul x pernah try lagi... Kalerful lagi tu ;)

Wattie said...

Salam Liza,
Cantiknyaa puding Liza, very colourful, mesti sedap dimakan. TAhniah juga buat anak Liza yang cemerlang di dlm UPSR

cik cek said...

Kaler yg sgt ceria...cantikkkk....:)

rahel said...

salam Liza..
cantek kaler puding marble tu..sesuai ngan namanya..tentu sedap n nyaman jer lalu kat tekak..

Mama Hawa/Mama Nani said...

As Salam Liza.. cantik jer warna puding roti marble tu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mmg kalerful betul tu liza.... cantikk!! striking pulak tu... ni sapa2 yg mkn sure mata pun terang... hehe...

Acik Erna said...

memang betul kata ucu..cantik berwarna warni..

Totie@Tomy said...

sedap sedap..nak ar 3biji..yum yum...

Nieza said...

assalam kak, suka puding roti ni sedap kan...lama dah tak buat.

tahniah buat anak akak yg berjaya dan tahniah juga buat akak sekeluarga yer.

Liza said...

Nur...try la,cnfrm xnyesal....hihihhi

Liza said...

salam ucu....tp kalau ucu buat lg cantik....

Liza said...

Nurul...mmg kena try la kalau cmni...

Liza said...

wslam watie.....tima kaseh yer..

Liza said...

thanx kak cek...

Liza said...

mmg sedap rahel...anak2 liza pun suka puding ni...

Liza said...

tima kaseh mama hawa...

Liza said...

heheehe...terang mata yer kak....yg tu no komen....hihihihi

Liza said...

thanx acik...tp kan cantik ke? hihihii

Liza said...

totie....dah habisssss....hihihihi

Liza said...

nieza....thanx bny2 yer...

Kak Noor said...

Assalamualaikum Liza...
Sedap sangat nampak puding ni. Mesti anak-anak teruja dengan warnanya. Bahan-bahannya pun mudah didapati. Dalam resepi ini Liza guna serbuk agar-agar. Boleh tak kalau kita guna agar-agar biasa yang di dalam paket tu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...