Monday, July 4, 2011

Ayam goreng halia marbelessss dan Apam Karamel Tanpa Telur......walllaaa

Assalamualaikum n selamat berhari isnin....ayam goreng halia ni salah satu dpd menu lunch ari ni..dh bnyak kali buat ayam ni sbb anak2 suka sgt..liza amik resepi ni dari rancangan Sarjan Saji lama dulu..resepi ni dr Chef Kamarul kalau xsilap...tq bnyak2 chef sbb kongsi resepi yg simple dan best ni...sapa2 nk try resepi kat bwh ye..

Ayam goreng halia

Isi ayam
sdkt tpg jagung
sos tiram
bwg besar
halia(lebihkan)
bwg pth
capsicum(bubuh cili merah jer)
sdkt gula n perasa

Cara2
bwg pth,bwg besar,halia n capsicum dihiris halus...
gaul isi ayam dgn tpg jagung n sos tiram n goreng sbntar..
angkat dan msukkan bhan hiris n sos tiram,gula n perasa.
akhir sekali msuk ayam yg telah digoreng td..





Ni pulak apam gula hangus tanpa telur utk minum ptg td...first time wat apam guna resepi ni...walaupun tanpa telur,rasa apam ni tetap mengancam n menusuk dikalbu...hubby pun cakap apam ni mcm apam yg guna telur...boleh la papa...hehehe...resepi ni liza pun xingat amik dr blogger mana,tp terima kasih bnyk2 ye sbb share resepi ni...nnt lain kali liza share resepi ni ye...

RESEPI APAM KARAMEL TANPA TELUR

Bahan-bahan ( 24 biji )

  • 150 g gula pasir
  • 250 ml air
  • 150 g tepung gandum*
  • 1 sk baking powder*
  • 1/2 sk bicarbonate of soda*
  • 75 g gula halus(kurangkan jika tak makan dgn kelapa putih)
  • 2 sb susu sejat
  • 2 sb mentega cair
  • 1 sk esen vanilla
  • sedikit minyak masak untuk mengoles acuan lompang
  • kelapa parut putih dikukus dengan sedikit garam dan daun pandan.

Cara-cara

  1. Sediakan gula hangus dgn menggoreng gula pasir hingga kecoklatan dan tuang air sedikit2 hingga cair.Sejukkan.
  2. Ayak bahan2 bertanda* ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan gula halus.Tuangkan air gula hangus sedikit2 dan kacau rata.Masukkan susu,esen dan mentega cair dan kacau lagi hingga sebati dan tak berbintil2.
  3. Sapu acuan lompang dgn sedikit minyak dan panaskan di dalam kukusan sebentar.Tuang adunan 1/3 penuh acuan lompang.Kukus selama 10-12 min.Angkat dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus.

2 comments:

Cheq Sue said...

mai intai dapur sini pulak sambil tambah geng masak

Intai Dapur said...

dr smlm lg dok intai...jgn marah noo...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...