Friday, January 27, 2012

Ayam Goreng Berempah...



Liza mmg suka bau ayam grg ni masa tgh goreng....fuhhh bau dia mmg membuka selera la...disebabkan ayam grg rempah ni mmg sedap n jd peberet family Liza, so Liza mmg suka try macam2 resepi ayam grg berempah ni....bkn semua ayam grg berempah ni guna bhn2 yg sama yer...so, masak la ikut apa yg ada kat umah dan yg penting menepati selera kontinjen2.....hihihihihi


Resepi kali ni Liza guna resepi Pak Engku., jom kita tgk resepi dia yer...


RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH

Bhn2:

1 ekor ayam - bersihkan dan tos
10 tangkai cili kering - kisar
5 ulas bwg merah - kisar
4 ulas bwg pth - kisar
1 inci halia - kisar
3 btg serai - kisar
2 inci lengkuas - kisar
3 s/ mkan rmpah kari
1 s/teh srbk kunyit
Setangkai daun kari - Liza letak 2 tangkai
Garam, perasa
Minyak - utk grg



- bhn2 kisar digaul sekali dgn srbk kunyit, srbk rempah kari, garam dan perasa.
- masukkan ayam dan daun kari dan gaul rata, perapkan 30 minit....lg lama lg sedap
- panaskan minyak dan goreng hingga garing.





12 comments:

cik cek said...

Meratah cam tu je sedap ni Liza...nak2 yang baru lepas2 goreng...emmmm....harum rempahnya dah sampai dapo kak cek ni....:)

Ucu Faridah said...

kiranya ucu dtg awal lah ni kan...
ok, ini kontinjen dari Meru mari..tolong sediakan 2 ekor ayam yg dah diperap utk esok boleh...?petang ni ucu dtg ambik...hahaha...

mala said...

best ayam goreng kalau makan dgn nasi lemak

Qhaifa Nur said...

salam..

memang dah lama nak buat ayam berempah ni....
geramnya dan memang sedap serdaknya...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza..sedap betul tgk serdak2 ayam goreng ni...makan panas2,emmmmm...betul2 boleh membangkit selera

nOOrsha said...

sedapnye nampak ayam goreng berempah ni..lawankn ngan nasi lemak pun best ni :)

IZA AKMA said...

sedapnyer liza..makan panas2 baru kuar kuali tu yg sedap.. :)

tun_telani said...

kak liza.. terliur habis tun nengok nii... kalau tun kene rebus dulu kejap sbb tun xpandai goreng ayam berempah ni. biasa nya tun goreng kalau x hangus kt luar, mesti mentah kt dlm.

Wani said...

salam kak liza...

wani dah lama terlintas nak buat ..last2 x wat jugak .. jamu mata je la dulu hihi

dZana said...

paling best tgok serdak2 rempah tu..ratah2 tak ingat nasi ni..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

wah kerak2 tu le yang sedap kan Liza.

Mahani said...

kak liza, rempah kari tu, guna rempah kari ayam ka?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...