Thursday, January 12, 2012

Ayam Sambal Hutan...

Menu ni Liza gandingkan ngan nasi pth jer ari tu...dah buntu, tak tau nk masak ape, so mulalah melilau cari kat dapur org.....last2 jumpa lah menu yg simple dan berjaya mencuri hati dan perasaanku...nk tau kat mana Liza jumpa menu ni kan...mestilah kat umah Kak Ita masam manis, tp kak ita mkn lauk ni ngan nasi keju...sebenarnya lauk ni mkn dgn nasi ape2 pun mmg sedap...xgitu Kak Ita?


Liza buat lauk ni berkuah sikit sbb family Liza tak boleh mkn kalau kering2....nnt tercekik, sape yg susah....issshhhh3x ciannya.....hihihihi

Bebellll jer, jom la kita tgk resepi... kak ita cayang, Liza share resepi kat sini pulak yer.....thnx

RESEPI AYAM SAMBAL HUTAN

Bhn2:

1 ekor ayam ~ di buang kulit dan lemak dan dipotong mengikut selera
2 cm lengkuas ~ dititik
2 batang serai ~ dititik
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar
2 sudu makan biji ketumbar
2 sudu teh jintan halus
15 tangkai lada kering ~ rendam hingga lembut
12 biji bawang merah
8 biji bawang putih
2 cm kunyit hidup

Gaul ayam yang telah dicuci bersih dengan bahan kisar
Panaskan 1 senduk minyak dan tumis serai dan lengkuas sehingga wangi.
Masukkan ayam dan gaul rata
Masak hingga bahan rencah garing dan terbit minyak
Kemudian masukkan sedikit air dan kacau sehingga rata
Masak hingga ayam empuk dan kuahnya menjadi pekat
Taburkan gula dan garam secukup rasa
Enak di makan bersama nasi dan roti.



        Ya Ampun....mmg sedap banget lauk ni.....coba lah...mmg berbaloi baloi....hihihihihi






21 comments:

cik cek said...

Lizaaa...pepagi dah sampai sini...tak keje ke apa kak cek ni ek...sambil2...kalau kat rumah lagila tak byk masa....
Wah! bestnya ada lauk ayam...buat lunch best ni kan..:)

ieja amieja said...

kebetulan dah kuarkan ayam, tp x tau jgk nak msk apa ni..apa lg blh cuba skrg jgk ni..huhu..thanx kak

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Ramai yang kata sedap sambal ayam hutan ni..akak kena try juga la

ikatankasihku said...

waduh, terus ngomong indon ya kamu..hahahahaha

lain kali masak lebih sikit, pos kat ikin kat sini ha...keh keh keh

Sofea said...

Liza..dh siap masak ke, akak baru nak goreng ikan..hihi

Liza said...

kak cek mengular yer....ekekekeeke
nnt masa lunch, kak cek rempit sini jap yer, liza tapau...hihihihi

Liza said...

ieja...try la buat, mmg senang dan sodaapppp...

Liza said...

mmg akak kena try, sbb masak pun sonang banget....hihihihi

Liza said...

tu la pasal ikin, mkn ayam ni terus ngomong indon....waduh waduh...hihihihi

Liza said...

akak...nnt kita tukar lauk yer, tambah sayur grg satu lagi....hahahahaha

tun_telani said...

tengok bahan2 pun dh tau sedap nih.. tun dh defrost ikan utk lunch, kalau ayam mmg dh buat ni sbb semua bhn2 ada.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kenapa namanyer sambal hutan???
rasa lebey kurang mcm ayam masak merah x???

Ayu said...

Assalam liza,
ada lagi tak ayam samala hutan ni?..
meh sini sikit akak nak rasa air tangan liza pulak..sebab akak dah rasa dah air tangan akak snediri buat ayam sambal hutan ni..hehe

Qhaifa Nur said...

unik namanya...
yang pasti memang terangkat bila dimakan huk3..

maz said...

Salam thun baru liza...hope blum trlambat lgi ye...sdp smbal liza tu dpt nga nasi pnas2...

rahel said...

Bestnya kalau dapat lauk bersambal cam ni...Rahel bole mkn nasi byk..

norlieharumaini said...

nak ngintai dapur liza lak... ermm sedapnya.. dapat ayam hutan..

nonierahman said...

kak liza sedapnya nampak.belum pernah cuba.tp dah ramai yg cuba.makan dgn nasi minyak mmg best nie

izahdaut said...

sedapnya ayam sambal.kak liza, saya pun dh buat karipap roti kat bawah ni. sedap kan. satu family suke

Mama Ema said...

tgk gambar pun dah mengliurkan

Tina Othman said...

nama dia pelik tapi sebab kak liza kata sedap, tina copy ye resepi ni, esok boleh try

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...