Thursday, January 26, 2012

Kari Udang Galah...

Assalamualaikum dan salam bersiaran kembali....nmpknya masih dalam mood cuti lagi....nk tgk blog pun rasa malas jer...tp disebabkan bnyak sgt n3 yg tertangguh, so terpaksa la jugak kan....kang bertimbun pulak....bila dh lama tak masuk dapur ni, nk karang ayat pun dah takde idea....buntu den...hihihihi



Udang galah ni Liza beli kat Kuala Sepetang hari tu, mmg betul2 fresh la....manissss jer rasa dia...disebabkan family Liza suka ngan kari, so Liza decide buat kari udang galah....mmg best sgt la kalau mkn ngan nasi2 spesel dan tentunya utk mereka yg spesel jugak kan....

RESEPI KARI UDANG GALAH

Bhn2:
300g udang galah
3 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1/2 inci halia - tumbuk
Kayu manis
Bunga lawang
2 sudu besar serbuk kari (kari ikan/daging)
1 sudu kecil serbuk cili / cili kisar (kalau nak pedas lagi, boleh la lebihkan)
1 mangkuk kecil air asam jawa
2 tangkai daun kari
1/2 cawan santan pekat
1-2 cawan air (kalau suka cair, boleh la tambahkan air lagi)
Garam & gula secukup rasa


Cara-cara:
1) Panaskan minyak dan tumis kan bawang merah, bawang putih, halia, kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
2) Kemudian masukkan serbuk kari, cili kisar, daun kari dan tambahkan sedikit air.
3) Masak hingga naik bau dan naik minyak.
4) Masukkan santan dan air. Dan juga udang anda.
6) Sentiasa kacau kuah kari supaya tidak pecah minyak.
7) Bila dah menggelegak, matikan api.

                  Kari udang ni kalau dapat mkn ngan nasi dagang pun best ni....perggghhhhh






10 comments:

Pen Biru said...

sihatnya udang..huhuh

rahel said...

Salam Liza,sedap sangat kalau ada kuah kari udang ni...renjis2 kat nasi puteh..perghhh..mantap betul rasa dia.

Zaliedana said...

Wah kak sedapnyer udang galah,kat sini ssh lah nak dapat,kat pasar xpernah da pon,mak aiii terliurnya kak..Sy selalu udang galah wat msk sambal pedas jer..

Tina Othman said...

adeh menitik dah air liur ni hehe, tapi tina tak tahan makan udang, allergic

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ubang tue mcm memanggil ai jer ni ngeee...sedap! lama x bikin kari udang galah ni

Liza said...

pb...sesihat tuan umah...hihihhihi

Liza said...

wslm rahel...betul tu, pekena pulak ngan sambal belacan...mmg betol2 mantap la...

Liza said...

Ct...kat kl pun ssh nk dapat udang galah ni, ni pun sib baik jumpa masa g KS ari tu...lepas jugak la kempunan...hihihi

Liza said...

lap dulu la air liur tu tina...haissshhh kamu ni...hihihihi

Liza said...

ayu...mmg dah lama udg tu panggil, mai la join sekali...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...