Tuesday, January 10, 2012

Nasi Beriani Karam....


Assalamualaikum dan salam ceria semua....act nasi beriani ni mmg peberet family Liza, dh bnyk kali buat sbb kan sedaaaappp sgt....resepi ni Liza cilok dr dapur CMG yg mmg pandai masak tu...Liza mmg betul2 tabik spring ngan CMG ni sbb dia ni mmg kreatif dlm masakan...tp nasi beriani Liza ni tak setanding la kalau nk dibandingkan dgn CMG punya....tp rasanya mmg tetap marbeles, i likeeeeee...

Moh la kita terus tgk resepi, Cik Mat, izinkan akak share resepi kat sini pulak yer, timakaseh daun keladi....hihihihi



RESEPI NASI BERIANI KARAM


Bhn2:

2 keping dada ayam saiz besar, potong sederhana besar, cuci dan toskan - Liza potong kecik2
1 cawan susu sejat + 1 cawan air
150 g minyak sapi
500 g beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
2 helai daun pandan
2 batang serai, dititik
1/2 cawan sos tomato
2 biji cili hijau*
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
40 g kacang gajus*
30 g kismis*(*dikisar halus)
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
5 kuntum bunga cengkih*(*bahan tumis)
2 camca besar penuh, rempah beriani

BAHAN-BAHAN TABUR :-)
1/2 cawan kismis
50 g kacang gajus, digoreng hingga kekuningan
3/4 cawan hirisan daun ketumbar
Secubit koma2*
1/3 cawan susu sejat, dipanaskan*(*dicampur)
1/2 cawan bawang goreng
2 helai daun pandan, disimpul


Cara cara:
  1. LANGKAH PERTAMA :- Panaskan minyak sapi dalam kuali, hingga cair. Masukkan bawang besar hiris, bawang putih hiris, bahan tumis, serai dan 1 helai daun pandan. Bila harum, masukkan bahan2 kisar, rempah beriani dan sos tomato. Masak hingga terbit minyak.
  2. Masukkan ayam dan gaul rata. Tuang susu sejat dan tambah garam secukup rasa (dalam 1 camca teh, kalau kurang boleh tambah lagi), kecilkan api dan masak hingga ayam masak dan kuah pekat, biar kering sedikit. Ketepikan.
  3. LANGKAH KEDUA :- Didihkan air (biar byk sedikit), masukkan daun panda. Bila air mendidih, masukkan beras tadi dan masak 5 - 6 minit hingga beras menjadi butiran yang lembut dan tidak keras. Angkat dan toskan.
  4. LANGKAH KETIGA :- Sedikan periuk nasi elektrik, dan juga bahan2 tabur. Masukkan 1/3 bahagian nasi tadi, ratakan. Masukkan 1/2 bahagian lauk ayam, tabur gajus, bawang goreng, daun ketumbar, kismis, 1 helai daun pandan dan sudukan bancuhan susu dan koma2 ke beberapa bahagian nasi. Tambah 1/3 bahagian nasi lagi dan lakukan kaedah yang sama.
  5. LANGKAH TERAKHIR :- Untuk lapisan terakhir tabur bahan2 lebihan dan tanak sekurang2nya 30 minit menggunakan rice cooker elektrik. Gemburkan nasi dan boleh hidangkan. Tabur bawang goreng dan hirisan daun sup/daun bawang....

Lepas mkn nasi beriani ni, mmg betul2 karam la...karam di lautan rindu...rindu nk mkn lagi dan lagi....muahaahhahaa

Tima kaseh Cik Mat utk nasi beriani yg best ni..kalau nk tgk rupa nasi beriani yg lagi cantik, blh lah tgk kat blog Dapur Tanpa Sempadan yer....





26 comments:

tun_telani said...

tulunn!! tulunnn!!! nak pelampung!!! karam masa mandi sbb jd gemuk makan nasi beriani byk ngat... hehehe...

Qhaifa Nur said...

salam..

seronok kalau masak ni ada yang suka makan...bestnya nasi beriani

Liza said...

hahahaha...kelako la tun ni...

Liza said...

wslam nur...lagi sedap kalau ada org tolong masakkan...hihihihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

x pernah try lagi karam ni
selalu buat briyani biasa jer...baru last week buat kot ngeee

Ucu Faridah said...

tak karam lah liza..timbul lagi ada..sebab dah bertambah 3 pinggan nasi beriani liza ni..hihihi...

cik cek said...

Ngape karam ek....nak tumpang makan kat rumah liza lah..ada lagi ke...:)

Zaliedana said...

Kak Liza wah nasi beriani lak,adeiii nmpak sedap tuh,lama dah xwat nasi beriani,nasi berperisa yg len pon lama juga dah xwat..Nmpak sedap tuh kak..

Amie said...

nak ikut karam di lautan nasi briyani jugak.... mmmm yummy!

Liza said...

ayu...moh la kita pakat2 karam pulak...hihihhihi

Liza said...

laa ciannya ucu, Liza ni dh berapa kali karam dah ni...ni pun rasa nak karam lg....ekekekekeke

Liza said...

Ct...try la buat, gerenti xrugi punyaa....

Liza said...

jom la amie..kita pakat2 karam dlm nasi beriani tu....hihihihi

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Liza...
wah nasi briyani yg di karam bersama daging ayam yer hehehe

Liza said...

wslm mama hawa....betul tu mama, nasi beriani yg dikaram bersama2....

Tina Othman said...

sedapnya kak liza, nanti boleh lah try, selalu nasi beriani ni lawankan dgn apa ye best?

CT Delima said...

As'salam Liza

nasi ni kalau dimakan mahu terus karam dilautan sepi ni...hihihi.

selagi tak kenyang tak boleh karam ni Liza sebab masih tak kenyang2 lagi ni..hihihi

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Alamak apa yang karam....ingatkan karam singh walia

Wani said...

KAK LIZA ..sodapnyaaaaa... apa yang karam tu takot nanti tuan punya badan ni karam .. karam sebab terlebih makan heheh...

rahel said...

Salam....ada jugak nasi beriani yang karam ek? hehe..

nOOrsha said...

nyumnyum..nmpk sedap sgt nasi beriani ni :)

Nuridah said...

Aduhai Liza...karam dihat sapa yg tau...hehe karam tk timbul2 lagi sebab terliur tengok nasi beriani karam Liza nie...hahaha..

ader org mintak tulun...pelampung2 ada org karam....hehe...ada2 aja tun nie!!!

anymz said...

karam ke lautan mana tu liza?..hehe
nasi beriani resepi cmg ni mmg sedap ya liza.?akak belum pernah try lagi..boleh lah masuk list gak nih..:)

nuwairani ismail said...

nani memang fail bab nasik tumis2 ni...sukenye kalo pandai masak mcm ni...

quinnie said...

kak liza..ingatkan apa yg karam tadik..hehhehe..yg tukang makan pun bleh karam sekali ni kak kalau terlebih makan..hahahha....resepi cmg ni memang tak rugi cuba..semua sedap...kekeke

inahar ali said...

fuiyooo..akak tgk pn dh rasa cam nk karam dah anak tekak ni wehh!!! sebelum karam baik akak lariiiiiikk cepat ...hahahaa!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...