Monday, January 16, 2012

Nasi Kukus Ayam Panggang......

Bagi sape yg pernah g Port Dickson tu, mgkn nasi kukus ayam panggang ni dah biasa dengar kan....Liza pun pes time mkn nasi kukus ngan ayam panggang ni kat PD jugak...biasanya kalau nasi kukus mst dgn ayam grg berempah kan, tp kat PD ni mmg ada kelainan sbb ayam tu dipanggang.....

Tp yg kami xberapa suka sbb kat sini xde pilihan air, yg ada air grape ready made....air suam pun xde maaa...susah woooo...hihhiihi

Disebabkan kelazatan nasi tu, Liza pun cuba utk buat sendiri guna resepi2 hentam kromo...hihihhii..tp memang sedap bebb...betul wa cakap lu....jom kita tgk cmner Liza buat nasi ni yer...


RESEPI NASI KUKUS AYAM PANGGANG

Bhn2 nasi kukus:

4 cawan beras - basuh dan ketepikan
4 cawan air / ikut jenis beras
2 helai daun pandan

- panaskan kukusan, masukkan daun pandan dan biar hingga air mendidih.
- masukkan beras ke dlm bekas kecil / loyang dan masukkan air secukupnya.
- kukus selama 30-35 minit atau hingga masak.


Bhn sup:

1 ekor ayam - belah 4
Air secukupnya
4 biji bwg merah -tumbuk
6 ulas bwg pth - tumbuk
11/2 inci halia - tumbuk
1 bungkus sup bunjut
Garam,serbuk perasa
Daun sup
Daun bawang
Bwg grg

- tumis bhn tumbuk hingga wangi.
- masukkan air, garam, serbuk perasa dan sup bunjut.
- masukkan ayam dan biar ayam separuh masak dan mendidih.
- angkat ayam dan ketepkan.
- masak lg kuah sup td dan sesuaikan rasanya.
- angkat dan tabur daun sup, daun bawang dan bwg grg.
- siaaappp...





Bhn perapan ayam:

5 s/b sos tiram
Sedikit serbuk lada hitam
4 s/b madu
7 s/b kicap pekat
Garam,gula

- perap ayam td bersama bhn2 perapan selama 1-2 jam..lg lama lg best
- sedia dipanggang..

Bhn2 sos kicap:

10 biji cili api - kalau suka lg pedas, tambah lg
Sehiris nipis halia
2 biji bwg pth
Sdkt air dr air rebusan ayam
Garam dan gula secukupnya
Tpg jagung - bancuh ngan air

- blend halus cili api, halia, bwg pth bersama air rebusan ayam.
- masak atas api sederhana dan tambahkan garam dan gula dan biar mendidih.
- masukkan tpg jagung ikut kepekatan yg kita nak.
- masak hingga betul2 pekat.
- dah pun siaaappp....



Walaupun nasi ni nmpk cam simple, tp rasa dia memang sedap dan kena dgn selera family Liza...pada yg tertanya2 cmner rasa nasi kukus ayam panggang ni, ape kata cubalah buat...



7 comments:

nonierahman said...

sedapnya nasi kukus.terliur tgk.padahal baru lepas lunch.enak!

Liza said...

mmg sedap nasi kukus ni kak, xde la rasa padat sgt perut lepas mkn...hihiihhi

nOOrsha said...

owh..camni rupanya cara masak nasi kukus..selama ni tertaanya2 camane org buat nasi ni..hihi...ok satu pelajaran br ni..senang2 blh cuba :)..maceh ya..ermm..nmpak sodap tu :)

norlieharumaini said...

cam best je set nasi ni makan dengan ayam panggang tu... teringin nak cuba ni..

tun_telani said...

sedapnyer nasi kukus!!!!!!!! masa duk KB dulu tiap2 ari makan nasi kukus pun x puas. tp mmg lauk ayam goreng berempah la.. kalau nasi kukus ayam panggang x penah try lagi.

EmbunRosaliza said...

Assalam liza, sedapnya nasi kukus ayam panggang tu, mkn pulak ngan sup mmg terangkat ni

che mid said...

Nasi yang dikukus ni berderai tapi lembut kan, beza nasi masak biasa yang melekat-lekat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...