Thursday, January 5, 2012

Rich Chocolate Pudding.....


Haaaiiiiippp...jgn gelak tgk kaler puding ni yer...ari tu Liza guna srbk coklat dlm puding ni, itu sebab la jd kaler sikit gelap....sikit ke? hahahah.....tp anak2 suka sbb lbh rasa coklat....dah bnyk kali Liza buat puding ni sblm ada blog sndiri...amik dr dapur Hana, puding ni mmg sentiasa jd pojaaannn anak2 Liza...

RESEPI RICH CHOC PUDDING

Bhn2:

  • 1/2 cawan serbuk koko - Liza guna srbk coklat
  • 1 cawan gula
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 1/4 cawan air
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3 sudu besar butter
  • 1 paket serbuk agar2 (10-11gm)


Cara-cara
  1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
  2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
  3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
  4. psssttt! ni akak tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.

16 comments:

hazila said...

Salam tuan rumah, datang bawa mangkuk tingkat, mana lah tau ada lagi puding cekelat tu...

ieja amieja said...

salam kak..
agar2 tu agar biasa ke yg instant punyer kak..mcm nona tu..

Cheq Sue said...

aduh...teringat 1st time buat dulu, x jadi, terus fobia nak buat lagi

rahel said...

waw..betul-betul kaw2 punya puding...suka banget.

Mamasya said...

Aslmkum Liza
samalah liza...puding ni menjadi pojaan anak2 akak...laju je..maklumlah bercoklat.mamanya pun suka juga...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Ini dia sudah datang...hitam..hitam sitampo manggis sungguh pun hitam ku pandang manis....

Nieza said...

sedapnya puding coklat ni kak...like byk kali ni:)

quinnie said...

rajinnya kak liza buat puding...saya pernah sekali je makan puding ni...itu pun tak habis...hehehe

Liza said...

wslam zila...wahhh berapa tingkat tu...hihihi

Liza said...

wslm ieja...akak guna yg instant punya....senang keje...hihihi

Liza said...

await pulak xjd cheq sue...liza buat setakat ni so far menjadi...

Liza said...

mmg kaw2 punya Rahel...hihihih

Liza said...

wslam mama...sama la kita, kena ckp anak2 yg suka, nk cover line....kuikuikui

Liza said...

hahaaha...kak paty, puding ni ala2 intan terpilih la....ngeeee

Liza said...

nieza...mmg like bnyak kali, lepas tu jd xlike bila nk pakai seluar....uwaaaaaa

Liza said...

Q...akak buat puding ni, anak2 rajin dok perabis....hihiihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...