Thursday, January 5, 2012

Nasi Goreng Cilipadi dan Telur Grg Hancur....

Assalamualaikum wbt.....nasi goreng cilipadi ni utk dinner hari tu, request dr abang...anak2 Liza mmg suka yg pedas2 cmni, pastu mula la ternganga nganga masa mkn, mcm anak burung....hihihihhi


Tak de idea pulak la nk bebel panjang2, jom kita tengok resepi je la....

RESEPI NASI GORENG CILIPADI

Bhn2:

3 mangkuk nasi sejuk
3 ulas bwg merah - tumbuk
2 ulas bwg pth - tumbuk
Segenggam ikan bilis - tumbuk kasar
10 biji cilipadi / lebih - tumbuk kasar
Isi ayam - potong kecil
3 btg kacang panjang -potong kecil2
Kobis - hiris nipis
Garam dan srbk perasa
5 biji cilipadi - hiris
Minyak
Telur grg hancur


- panaskan minyak dan tumis bhn2 tumbuk hingga berbau wangi.
- masukkan kcg pjg dan isi ayam dan grg hingg isi ayam masak.
- masukkan garam, srbk perasa dan kobis.
- akhir sekali masukkan nasi sejuk dan cilipadi hiris dan gaul biar semua sebati.
- angkat dan taburkan telur grg hancur dan sedia dimamam...



                                   Pergggghhhh mmg menyengat....ada berani? hihihihi

8 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

wow byknyer cili api
if ai suka tumbuk pecah2 tue
potong kecik2 gini x biasa buat plak
mesti malatop ni

Liza said...

ayu....ada yg tumbuk pecah dan ada yg hiris tu lg meletop beb....fuhhh berasap telinga....hihihhii

umi's cup cake said...

salam kak liza,
sedapnya yang simple tapi memikat selera

~~zAnAfAhMi~~ said...

Wah....mmg menyengat tu, kalau tak nganga bebudak tu, mmg terror la dia org. Anak akak x tahan pedas, sikit pun x boleh.

Liza said...

umi...mmg yg simple jgak yg sedap kan....

Liza said...

kak zana...anak2 Liza dh mmg biasa mkn pedas, so xde masalah la, cuma kesian pada bdk kecik tu jer...

Qhaifa Nur said...

salam....
senangnya jika anak boleh makan pedas...
2 anak boleh makan pedas yang lain tengah asuh...
suka letak telur hancur baru berselera anak nak mamam...

quinnie said...

sedapnya kak..suka nasi goreng sempoi cam gini....makan banyakkkk..hehhehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...