Wednesday, January 4, 2012

Kuah Kacang Daging....

Assalamualaikum dan salam sayang semua...ari ni 4 Jan 2012, maknanya hari pertama persekolahan bg thn ni....mesti semua tgh sibuk melayan anak2 yg nk g sekolah kan...maklumlah dah lama cuti, mst liat sikit nk bgn g sekolah.....hihihihi

Semalam pun dh hntar abg ke Seremban, ada ke dia cakap,' nape la cuti ni kejap sgt, tak boleh ke bg lama sikit'....issshhh bdk ni, ada ke macam tu?

Ok lah jom kita tgk kuah kacang daging yg Liza buat hr tu...sebenarnya ni first time Liza buat kuah kacang yg ada dgg....so, cm biasa lah g geledah dapur org, takut2 ada yg berkenan....akhirnya Liza jumpa satu resepi yg agak berkenan kat dapur Rempah Ratus....terima kasih yer Zalinah iaitu tuan punya resepi...



 RESEPI KUAH KACANG DAGING

Bhn2:

10 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia*
1 in lengkuas*
3 batang serai*
2 sudu besar ketumbar*
1 sudu makan jintan manis*
1 sudu makan jintan putih*
4 biji buah keras* ( Semua bahan*dikisar)
2 cawan cili kisar
Air secukupnya
1 kg daging dipotong kecil
1 kg kacang tanah digoreng dan dikisar
Air asam jawa
Sedikit gula merah
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara:
Tumis semua bahan yang dikisar hingga wangi. Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik minyak.
Masukkan daging dan air. Masak hingga daging empuk.
Masukkan kacang tanah goreng yang dikisar dan kacau hingga mendidih.
Masukkan air asam jawa, gula merah, garam dan gula. kacau hingga naik minyak
Sedia dihidang.


         Memang sedap mkn dgn nasi impit....anak2 Liza pun suka...try la, tunggu ape agi.....hihihhi





8 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sedap!
ai plak teringin nk makan cucur udang cicah kuah kacang ni...susah nk cari udang fresh la ni....haiyaaaa lebih dr org mengidam ni

Nuridah said...

Assalamualaikum Liza,

Selamat thn baru 2012 buat Liza...hmmm kalau mkn ngan nasi himpit sedap nie....kalau kak nur dh laju aja mkn.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza..bila tengok kuah kacang daging ni, tetiba pula teringat percubaan saya yang hampir berjaya 2~3 hari lepas...Adalah tgk resipi ni kat rumah kak Ayu/Myr then balik kerja ngan berkobar2 terus sedia bahan2 dan rebus instant nasi himpit..Dah siap sangrai bahan dan kisar dan sampai part nak sangrai kacang..Cik Somi pun datang dan cakap dia tolong sangraikan...Dah siap semua tetiba dia terlebih rajin gi tumis bagai dan saya ada cakap kalau boleh nak buh daging.dan dia cakap alaaa buat kosong jelah dan nanti kita makan ngan ayam goreng..ohhhhh...resipi ku tak kesampaian.....

tun_telani said...

salam kak liza.. tun suka sgt mkn kuah kacang, kalau dpt mkn ngan nasi himpit sedap nih. tp x pernah jumpa lagi kuah kacang yg ada daging. jakun pulak rasanya.

Liza said...

mmg sedap ni Ayu, pes time mkn terus jatuh cintan....hihihihi

Liza said...

wslam kak nur...slmt thn baru jugak utk akak n family...

sama la kita kak, liza ni mmg hantu kacang...hihihi

Liza said...

wslam sue....wahhhh terlbih rajin yer...syukur alhamdulillah....hahahaha

ni kiranya tgh frust la yer....ekekeekeke

Liza said...

wslam tun...akak pun jakun jugak dulu, tp sekarang tak dah....hihihhii

akak rasa kalau perap dgg tu mst lagi best kan...ala2 sate gitu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...