Friday, March 2, 2012

Kerabu Ikan Goreng....


Kerabu ni Liza ubah dr kerabu ikan bakar...disebabkan ada ikan goreng lebih ari tu, so Liza buat la kerabu ni...bila namanya kerabu, mst la ada rasa masam dan pedas kan, br best...

RESEPI KERABU IKAN GORENG

Bhn2:

2 ekor ikan goreng - ambil isi
1 biji timun - potong memanjang
1 biji tomato - hiris kecil
1 btg serai - hiris halus
3 btg cili padi - hiris
2 ulas bwg merah / besar - hiris nipis
3 biji limau nipis - ambil jusnya
1 kuntum bunga kantan - hiris halus
Garam dan gula
Sdkt kacang tanah tumbuk - optional



- masukkan isi ikan ke dlm mangkuk, masukkan juga semua bhn hiris.
- campurkan garam, gula dan jus limau nipis.
- taburkan kacang grg kalau suka.
- seeloknya kerabu ni disimpan kejap sebelum makan utk bg semua rasa sebati..



13 comments:

Mas said...

intai dapur sini ternampak kerabu ikan goreng yg sangat menyelerakan :)

HALAMANKU said...

Akak... sedap tu.. makan ngan nasi panas2 peerrhh.. erma tak pernah wat n rasa.. selalu kerabu mangga, betik taugeh kerang.. aperpun dah tau mesti sedap...

quinnie said...

bagus ni kak liza..gerenti licin nye ikan semalam yg tak habis makan...hehehe..sedapnya..selalu saya buat nasi goreng je kalau ikan tak habis nih...kekeke

Ucu Faridah said...

YA Allah liza...tq byk2 bagi idea mcm ni... kalau tidak mau dah ke CIK TONG dah ikan goreng mlm tadi...ehhh ikan mlm td boleh ke....???

Acik Erna said...

assalam liza..nampak sedap tu..acik tak tau pun ikan goreng boleh dibuat kerabu..yang acik biasa buat nasi goreng dengan isi ikan goreng je..

tun_telani said...

fuh... nk menitik air luir tun tgk kerabu nih.. dh la tun ni mmg suka mkn kerabu, dh lama x mkn pulak tu. nk kene gi cari bunga kantan gak nih.

Noor Wahidah Mahat said...

salam singgah..

sedap ke kerabu ikan ni? tak pernah try lagi..

jemput singgah blog madam.. :)

-www.madammondoq.com-

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

hem...akak baru minggu lepas buat kerabu telur ikan.....intai dapur liza pula hari ini ada kerabu ikan goreng...macam sekepala aje kita

Ida,Japan said...

good idea gak ni...tak der la masuk cik tong ja kan..sedapnyer

ZalinZalina said...

liza..punah diet saya kalau makan kerabu2 ni...memang feveret tapi selalunya saya tak makan dengan nasi...makan gitu aje...

Melly Octaviana said...

Pagi kak Liza.. di rumah tak pernah ada ikan yang tak habis di makan kak.. hehe
sedap nih, mesti di coba..slurrp

jie said...

salam kak liza mohon izin nak copy dan tentu nak cuba. sedap ni.tq

jie said...

salam kak liza mohon izin nak copy dan tentu nak cuba. sedap ni.tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...