Wednesday, March 21, 2012

Puding Roti Marble Coklat....


Dah banyak kali Liza buat puding ni sebab anak2 sukeeeee sgt...dulu pun Liza ada buat puding marble pelangi kat SINI...bebanyak2 timakaseh pada Cikgu Hana yg baru dapat baby gurl tu...tahniah ye Hana...


 
                           Puding ni mmg sedap, nak2 pulak mkn time panas cm sekarang ni...

RESEPI PUDING MARBLE COKLAT

Bhn2:

  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 10gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkan
  • 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
  5. Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
  7. Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.

9 comments:

ijayuji said...

Salam kak liza! puding ni sedap! tp kita bg ank2 kita makan masing2 termenung :D sbb dia org mmg tak minat puding2 gini, tapi kalau kita mmg suke puding2, kalau puding yg takde kuah biasanyer jkita buat kuah jugak hihihi...

Nieza said...

Assalam kak Liza, saya suka puding ni..memang sedap ni.:)

Cheq Sue said...

bila tgk kawan2 buat ni mule la nak buat jugak, tapi xde angin lak sekarang ni... :)

zila said...

salam liza..sedap makan sejuk2..zila pun dh pernah buat..;)

norlieharumaini said...

sedapnya.. suka

Qasey Honey said...

sedap ni kak dmakan sejuk...QH lum penah cuba lg..jeles jugak tgk org aje yg buat...hehehe...tp tu la xbkesempatan lg nk cuba...

dZana said...

aslmkum liza.. dah lama tak buat puding roti ni.. dulu2 selalu buat.. mmg best mkn yg sejuk2 time cuaca panas ..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kak Ros pernah buat sekali Liza.Simpan kat peti ais.Lagi sedapkan??

ANIZ ANIZA said...

liza klu guna agar² strip tu x leh ke..kene gak gune agar² serbuk ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...