Monday, February 6, 2012

Nasi Lemak Tumis Daun Pisang...


Assalamualaikum dan salam ceria semua....ari ni nk share nasi lemak tumis yg Liza buat ari tu...tLiza suka sgt mkn nasi lemak yg bungkus ngn daun pisang cmni....wangiii jer bau dia....org lain dah lama buat nasi lemak tumis ni, cuma Liza ni baru sampai seru....hihihihii...dulu pun Liza pernah buat nasi lemak tumis ni ngan versi lain, ape2 pun dua2 mmg syiooookkkk....

Resepi asal dr Kak Jun kat MyR...thnx utk resepi ni yer Kak Jun...Liza share kat sini pulak...


RESEPI NASI LEMAK TUMIS DAUN PISANG

Bhn2:
  • 3 cawan beras
  • 2 cawan santan
  • 2 cawan air
  • 1/2 sudu besar halba
  • 1 daun pandan
  • 1 cm halia-hiris halus
  • 1 batang serai-titik
  • 2 biji bawang merah-hiris
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi

Cara-cara

  1. Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing. masukkan air n santan, kacau hingga pecah minyak.
  2. bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai n garam.
  3. pastu masak seperti nasi lemak biasa..
  4. hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/udang/sotong, timun, telur n ikan bilis goreng.


Nota Dapurmamasya

Utk nasi lemak kuning ni , tambah 1 sb kunyit semasa masukkan santan dan air.

19 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

uwaaaa meraung tgk nasik lemak bungkus pepagi ni
rindu nak makan....sua kat ai 3 ketui ngeeee

Liza said...

alamak ayu, dah habis jd baja la....hihihihihi
nnt kalau buat lg Liza pos kat Ayu yer...kuikuikui

Cheq Sue said...

pandai je liza bungkus dalam daun pisang tu... nampak macam kuih koci pun ada... nasib baik dah habis, kalau tak meleleh le ni

Ida,Japan said...

adoiii...tak tahan tgk liza oiii..nasi lemak daun pisang ni, kt sini tak dak pokok pisang, pisang pon yg import..rindunyer

Ida,Japan said...

opocot! dtg lagi..lupa tadi nak bgtau..b'kenaan pizza tu, tang topping ida lupa tulis oregano, kt ayam tu ida lupa tulis mix spice...nanti liza tgk balik yer

geraugebang said...

wah,,,lepas bungkus pi jual kat mana? he he

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kak ros nak beli 2 bungkus untk hubby.Dia suka sangat kalau dapat nasi lemak bungkus.Walau pun chinese tapi very nostalgia la dia!!!!

Ayu said...

assalam liza,
waduh nasi lemak bungkus dalam daun pisang akak sukaaa..wangi aje baunya..nasi lemak tumis pulak tu..lagilah membangkitkan selera akak ...akak pun pernah juga cuba yang tumis ni..tapi lama dah....tapi recipe dari mesra.net..memang sedap..

Ummi Alesya Sofea said...

ya Allah..terliurnyer tgk ns lemak ni,padahal baru je sarapan td.

rahel said...

Nasi lemak satu!!!..hehe..suka mkn nasi lemak..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza..wahhh rajin tul Akak bungkus nasi lemak ni dalam daun pisang cenggini...Mintak sini 2 bungkus

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Makcik nasi lemak 5 bungkus ya...anta pakai post laju...sedap ni..baunya sampai ke Ipoh ni...esok juga akak buat

nOOrsha said...

waaahh nostalgia nye nasi lemak bubuh dlm daun pisang./..wangiii je :)

Wani said...

lama sangat dah wani x buat nasi lemak huhu .... comei nya kak liza bungkus letak dlm daun pisang ... hihi ..kalo dekat dah mintak 2 bungkus heheh

cik cek said...

Liza....sedapnya nasi lemak bungkus daun pisang...rajin la pulak liza membungkusnya...kak cek nak sebungkus dua...lapo la pulak perut ni...:)

CT Delima said...

As'salam Liza

sedapnya kalau pagi2 ada terhidang nasi lemak aroma daun pisang ni Liza. teringat duduk di kampung kalau masak nasi lemak, arwah mak mesti hidang dalam daun pisang. dari tengah lenyak tidor boleh terbangun kami adik beradik.

Mamasya said...

Aslmkum Liza
Wah nasi lemak siap bungkus daun pisang..wangi...nak lah sebungkus...hi..

Melly Octaviana said...

Morning K'Liza.. wah lambat sudah melly datang nya, enak nya kalo breakfast hari ini ada nasi lemak.. slurrp

~~zAnAfAhMi~~ said...

Salam Liza, ada juga nasi lemak tumis ye? tak pernah buat ni....haa..bab bungkus tu akak fail.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...