Haaa, nmpak tak udang tu, sajer jer nk tunjuk..kang tak caya pulak Liza buat tomyam udang....hihihihi ngade..pes tomyam kali ni Liza amik dr dapur Kak Anim, mmg sedap dan berbaloi la Liza cuba....tp cm biase la, Liza skip bab santan / susu cair tu....hhiihihiihi
Liza mintak izin kongsikan resepi kat sini yer kak...thnx bebanyak..
RESEPI TOMYAM UDANG ALA THAI
Bhn2:
6 ulas bawang merah*
2 biji cili merah*
7 biji cili kering (ikut kepedasan masing2)*
1 in lengkuas*2 batang serai*
1 sudu besar udang kering*
4 helai daun limau purut*
1 in belacan di bakar
air asam jawa.gula dan garam
Semua bahan di atas di kisar
- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan
kisar.
- Masukkan air asam jawa,garam dan gula.- Masaklah sehingga menjadi pes
Untuk Sup Tom Yam
ayam
udangsotong
1 labu bawang besar-di potong 6
5 ulas bawang putih-di ketuk
1 in lengkuas-di ketuk
2 batang serai-di ketuk
lobak merah
cendawan
putik jagung
bunga kobis
(terserah nak banyak mana sayuran ini)
6 helai daun limau purut
2 biji buah tomato1 ketul kiub tomyam -xletak
1 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis
3 sb susu cair - xletak
6 biji cili padi-di ketuk
Garam
Daun ketumbar
Untuk Sup TomYam
Rebus ayam beberapa minit.
Masukkan bawang besar,bawang putih dan daun limau purut,serai,cili padi dan lengkuas.Lepas tu masukkan sotong dan udang.
Biarkan sebentar
Bila sudah sebati mendidih masukkan sayur2an.
Kemudian masukkan pes tom yam yang sudah kita buat awal2 tadi,sos ikan,perahan limau nipis dan garam.
Padamkan api masukkan susu cair dan daun ketumbar..
-Memang betul cakap Kak Anim...enak banget nih....hihihiihihi
2 comments:
Salam Liza,sedap....tu.....
QH mmg suka tomyam yg cengini...myelerakan tgk...
Post a Comment