Tuesday, March 20, 2012

Nasi Lobak Merah/Carrot dan Daging Masak Kerutuk...


Nasi karot ni Liza buat masa besday my laling 140312 hari tu....tp hari ni baru sempat nk publish...hihihi..resepi ni ambik dr umah Ida Jepun tu, jauh tawww... resepi asalnya dr dapur Kak Hanieliza...tp Liza ikut cara Ida masak....

Liza share kat sini pulak yer, thnx pada kedua2nya sbb nasi mmg sedap....

RESEPI NASI LOBAK MERAH/ CARROT

Bhn2:

6 caw beras basmathi....basuh dan toskan ( ida rendam 30 minit )
2 caw carrot [potong dadu kecil] ....ida sagat halus2
1/2 caw susu cair ( ida letak susu segar )
8 caw air ( ida letak 7 cwn jer ) -Liza guna air rebusan daging
1 kiub ayam knorr ( ida letak 1/2 sk serbuk pati ayam ) - liza skip
1 s/k gula
garam( ida letak 3 sk )
Bahan Tumis:
2 s/b rempah kurma
Ida tambah....1/2 sk serbuk jintan putih
5 ulas bawang merah.]......ida guna 1/2 labu bawang besar.....ida blend
3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar......ida blend sumer
2 cm halia ....ida blend
3 s/b minyak sapi.....ida tambah lg sedikit minyak masak
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar.....mayang - xletak, lupa...ngeee
daun pandan........simpulkan

Ida tambah 1/4 labu bawang besar, 3 ulas bawang putih, 1/2 inci halia....dihiris - Liza skip

Cara ( ida ada buat sikit penambahan ayat )
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker( ida tumis dlm kuali besar sbb periuk nasi kt Japan ni tak sesuai ditumis atas dapur gas ) dan masukkan bahan tumis, dimulai dgn rempah kasar, bahan hiris, bahan blend serta daun pandan...tumis hingga sedikit kekuningan
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma dan jintan. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr /serbuk dan susu cair. Biarkan mendidih.
4. Masukkan beras, carrot dadu/sagat dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.( ida tuang dari kuali ke periuk nasi letrik )


RESEPI KERUTUK DAGING

Bhn2:

1 kilo daging - rebus hingga empuk bersama sdkt garam
6 ulas bwg merah*
2 ulas bwg pth*
1/2 inci lengkuas*
2 btg serai*
1 inci halia*
1/2 inci kunyit hidup*
1 paket kecil rempah kerutup (Liza guna adabi)
2 s/b rempah kari dgg
2-3 s/b cili mesin
1/2 cawan kerisik
1 keping gula merah (nise)
Garam, gula secukup rasa
1 cawan santan pekat dr sebiji kelapa
4 biji ubi kentang (Liza tambah) - belah 4
Air asam jawa
4 sekawan
Daun pandan
Minyak

- bhn2 brtanda * dimesin halus
- panaskan minyak dan masukkan daun pandan dulu (utk bg kerutup ni wangi)
- bila dah naik bau, masukkan 4 sekawan dan bhn2 yg dimesin.
- masukkan pula rempah2 yg tlh dicampur dgn sedikit air, cili mesin dan air asam jawa
- biar sehingga naik minyak br masukkan dgg,kentang dan santan
- bila dah mendidih, masukkan pula gula melaka dan garam serta perasa (optional)
- biarkan sehingga sedikit pekat dan masukkan kerisik
- sedia dihidang dan boleh la dimamam....

11 comments:

HALAMANKU said...

Kak Liza tak aci.. baru nak makan roti dah kuar nasi carrot.. tu yang erma tambah2 gemok neh .. akak masak sedap2 lah.. he he he

Liza said...

bukan erma jer, akk pun dah makin bam bam ni....hihihihi

Wattie said...

Fuhhhh....terliur kita dibuatnya, nasi karrot ni mmg bestttt

norlieharumaini said...

SEDAPNYA SET NASI NI..

Qhaifa Nur said...

salam..

nampak kuah dagingnya pekat...
nasinya pun ceria...
sedapnya rasa...

Asmara said...

kita x pernah buat kerutuk, nmpk menarik dan senang!

Liza said...

betul tu wattie..liza mmg suka buat nasi karot ni guna air rebusan daging, sedaaappp...

Liza said...

kak norlie...nk order ke?.hihihihi

Liza said...

wslam nur...family akk mmg suka mkn dgg kerutuk ni, sesuai sgt ngn nasi2 cmni...

Liza said...

asmara...nnt boleh la cuba yer...

ady said...

AS-SALAM KAK lIZA
MMG NPK SEDAP NASI LOBAK MERAH NI KAK..TAPI BELUM PERNAH BUAT..TERLIUR TGK LAMA2 NASI TU..DAGING KERUTUK TU NPK POWER SANGAT..CECAH DGN ROTI JALA SEDAP NI....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...