Saturday, March 24, 2012
Daging Masak Lada Hitam...
Liza ambik resepi ni dr Majalah Rasa 2006...jom kita terus tgk respi yer, tuan umah nk tgk Cerekarama,"Usin Bunga" pulak....ekekeekekee
RESEPI DAGING MASAK LADA HITAM
Bhn2:
1/2 kg daging - hiris nipis dan rebus
125 ml kicap pekat
125 ml sos tiram
3 s/b lada hitam - tumbuk
250 ml air asam jawa
1 s/b gula
3 ulas bawang putih - tumbuk
5 ulas bawang merah - tumbuk
1 cm halia - tumbuk
1 biji cili merah - hiris panjang
Sdkt bhn perasa
- tumis semua bhn tumbuk hingga naik bau.
- masukkan kicap pekat dan serbuk lada hitam.
- masukkan pula daging dan air asam jawa dan gaul sebati.
- bila dah mendidih, masukkan sos tiram, gula, cili merah dan serbuk perasa.
- biarkan mendidih dan kuah pekat.
Labels:
daging / tulang,
lauk pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Salam Kak Liza..sedapnya nampak daging ni...teringin nak cuba jugalah
Post a Comment