Saturday, March 24, 2012

Tomyam Putih Kaki Ayam...


RESEPI TOMYAM PUTIH KAKI AYAM

Bhn2:

Kaki ayam secukupnya - bersihkan dan potong kecil
3 cawan air ( bleh tambah )
2 ulas bawang putih ( ketuk )
1/2 labu bawang besar ( potong baji )
3batang serai ( ketuk )
4 biji cili api / lebih - potong
5helai daun limau purut
2biji limau nipis - jus
1 biji tomato ( belah 4 )
Cendawan tiram
Carrot
Bunga Kobis
Garam, gula dan perasa


Masukkan air, kaki ayam, bawang putih, bawang besar, serai dan cili api ke dalam periuk. Rebus semuanya hingga mendidih. 
Kacau kejap dan masukkan daun limau purut dan sayuran lain. Biarkan 2-3 minit.
Perasakan dgn garam, serbuk perasa dan gula jika perlu.
Masukkan cendawan dan tomato. Tutup api dan perah limau nipis..



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...