Friday, March 23, 2012

Kuetiaw Kantonis....wachaaaa


Ni menu yg Liza suka layan time2 tgh diet (kunun2)...kenyang dan berkhasiat...sbb perut Liza ni tak boleh tahan kalau berlapar sgt, nnt dtg pulak penyakit lama, so Liza terpaksa lah masak something yg kenyang tp yg rendah kalori cmni....bila kita masak sendiri, kita blh adjust ikut apa yg kita nak...jadi rajin2kan lah utk masak yer...hihihihi ( sebenarnya ingatan utk diri sendiri )

Liza salin resepi ni dr umah cikgu kat CH tu, sape lagi kalau bukan Cheq Sue yg comel tu...tp Liza buat guna kuetiaw sbb Liza kureeeng sikit dgn mee ni...terima kasih bebanyak yer cheq sue atas resepi ni, pasti Liza akan buat lagi dan lagi....

Liza mintak izin share kat sini pulak yer....

RESEPI KUETIAW KANTONIS

Bhn2:

Yee mee secukupnya - Liza guna kuetiaw
1 biji bawang putih - ketuk
1/2 kiub ayam
Sedikit daging ayam dan udang
1 biji telur - xletak
2 biji cili padi - ketuk (kalau nak pedas kasi lebih)
Kobis, daun kucai, lobak merah, capsicum, cili merah - hiris
2 biji cili tomato - belah 8
Sedikit tepung jagung dibancuh dengan air
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-cara :
Panaskan minyak & tumis bawang putih dan cili padi hingga wangi
Masukkan daging ayam dan air, masak hingga ayam agak lembut
Kemudian masukkan sayur-sayuran, kiub ayam dan udang, masak hingga mendidih
Pecahkan telur dan masukkan air bancuhan tepung jagung. Masak seketika sehingga kuah agak pekat. Rasakan gula dan garamnya
Bolehlah ditutup api dan tuangkan kuah yang masih panas ke atas yee mee.
 
 
 
Makan dgn sambal cili potong mmg terangkat bebb....musnah dietku....huhhhhhh, tak pe, nnt kita start diet balik yer.....ekekeekekee
 
 

12 comments:

ijayuji said...

Salam kak liza! kek pisang kat bwh tuu kita sukeeeeee! suke sgt2 benda2 yg ada pisang nii hihihi.... masuk list dulu, kueh kontonis pun kita suke!!! lamaaaaaa dah tk makan mee2 mcm ni sbb ank2 kita pun suke jugak cuma ambik ayam ajerrlah dgn mee sayur2 tu sume kita ler yg kena makan :D

Cheq Sue said...

uhuk uhuk uhuk.... takyah mandi dah la arini ye... kang ilang lak kecomelan tu... :)

Sari Yusa Ibrahim said...

sangat suka style masakan begini, sedap, kenyang...

Gee® said...

pergh!! mengancam la itu kueteow kantonis... terlioq dibuatnya...

Qasey Honey said...

asslm Kak Liza...sedapnye tgk...myelerakan sggh la...kita suka menu ni..

rahel said...

Gue memang suka makan kuetiaw kantonis..enak banget..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lama betui x makan keow teow mesia ni....yummy nyer

Amie said...

Ada cili potong kicapnya tu...memang berasap!

kakna said...

salam..
wa.. ada koteaw! my fb tergoda..
op.. tengah diet ni.

Asmara said...

salam kak ni mmg faveret, kalau mkn kedai sya mesti order ni tau! :D

Kamsiah said...

nak sikit....sedap sgt nampaknya...saya suka menu yg simple2 mcm tu

dapurCikWan said...

datang mengintai! hehehe..tengok ape ada kat dapur tu... =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...