Friday, March 30, 2012

Nasi Goreng Sardin dan Telur Dadar Ayam...


Nasi goreng sardin yg mmg family Liza suka sangat la...bila2 masa pun diaorg akan mkn bertambah2...kadang2 tu cik hubby yg request bila Liza dah lama xbuat....resepi ni simple jer, tp best...bg yg takut dgn bau hanyir ikan sardin tu, sebaik2nya masak la dulu sardin tu...Liza pun buat cmtu jugak...

Moh kita terus tengok resepi yer...Liza buat ni main agak2 jer yer, jadi pandai2lah adjust sukatan bahan tu...

RESEPI NASI GORENG SARDIN

Bhn2:

Nasi sejuk
Bwg merah*
Bwg pth*
Cili kisar atau cili padi
Sardin & sosnya - Liza masak dulu
Sayuran - Liza guna kobis dan kacang panjang
Isi ayam - optional
Telur - sebiji
Garam, perasa

- bhn bertanda * ditumbuk lumat
- panaskan sdkt minyak dan tumis bhn2 tumbuk td dan cili kisar
- bila dah naik bau, masukkan sardin bersama sosnya..(isi sardin hancurkan dulu)
- bbh garam dan serbuk perasa
- masukkan sayuran td dan pecahkan telur
- akhir sekali masukkan nasi yg telah diperoikan dan grg hingga semua sebati...
- dah siap...

Telur dadar ayam yg Liza gandingkan dgn nasi grg sardin...sedap jugak kalau telur dadar ni ada lauk2, sbb rasa manis lauk2 yg ada kat dalam tu...telur dadar ni masak cm biasa jer cuma tambah isi ayam atau lauk2 yg kita suka.....cubalah...


6 comments:

anymz said...

salam liza,nasi goeng sardin mmg fav en suami akak tapi utk akak agak kurang sikit..sbb apa tau?..sbb masa peknen anak yg sulong dulu abg suka sgt mkn nasi goreng sardin ni pada hal akak bukan main loya lagi tekak bau sardin..padahnya sampai ke hari ni bau2an dan rasa tu menganggu hidup akak tapi kalau buat sambal atau gulai lemak takde pulak menganggu...^__^

che mid said...

tak pernah cuba la. lps ni kalu ada sardin lebih buleh goreng dgn nasi..tk for the resepi..

Amie said...

Selamat pagi Liza,
Amie belum pernah cuba nasi goreng sardin, tapi idea ini Amie simpan dulu mana tahu suatu hari teringin nak buat. Dulu Amie pernah dapat resepi mee hoon goreng sardin dari seorang rakan Cina, mulanya pelik juga tapi bila sudah siap masak... sedap pula!

ASMAH YUSOF said...

Salam perkenalan liza...sama la ngan asz belum pernah cuba lg nasi goreng sardin...sedap nie dapat pulak mkn dgn telur dadar berisi ayam tue..nyummmm...nyummm

ijayuji said...

Salam kak liza! tak terkejar dgn menu2 best akak, nasi goreng sardin tak pernah cuba lagi, ank2 kita ni mmg leceh, kalau nasi2 goreng mmg ssh betul nak suh makan, dia org lagi suke mkn nasi putih dgn telo dadar :D tp kita pulak yg mengidam tgk nasi goreng sardin akak nii nanti leh cuba ;-)

ogyep yummy mellow said...

kadang2 yang simple aje dah memadai kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...