Thursday, June 6, 2013

Apam Balik Crispy Lagiii...



Bila dah lagi tu maknanya dah pernah buat la kan..dah lama Liza cari yg crispy cmni tp sebelum ni asyik fail je..mmg sebelum ni pun rasa frust sangat nk buat apam balik sbb asyik tak menjadi sepeti yg diharapkan...

Tapi, alhamdulillah semenjak jumpa resepi ni, mmg anak2 pun asyik minta suruh buat je..terima kasih sgt pada Mamasya sbb sudi mewarwarkan resepi yg mmg mnjadi dan sedap ni...

Kalau nk tgk versi dulu yg Liza buat, klik kat SINI ye..sebenarnya macam2 inti yg kita boleh letak kt dalam tu ,ala2 hot & roll...hihihi
 

RESEPI APAM BALIK CRISPY

Bhn2:

170 gm all purpose flour
100 gm rice flour
30 gm cornstarch
2 tsp double action baking powder- ganti 2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
2 large eggs
1 tsp vanilla essence
6 - 7 ozs water
150 gm fine granulated sugar - Liza kurangkan gula, cuma guna 100 gm

Filling:
120 g melted butter- letak sikit setiap kpg, x letakpun tak pa
150 gm fine granulated sugar - letak sikit je sbb adunan dah manis
1 cup chopped roasted peanuts

Method:
Mix all the ingredients together, strain and leave in the fridge for at least 3 hours. (i left it overnight)
Heat a crepe pan or a small nonstick pan slightly. (just hot enough for batter to stick to pan)
Pour in a 4 oz ladle of batter and swirl pan so that batter is coating the edge. Remove the excess batter and sprinkle in some sugar on the pancake.
Cook till the bottom of pancake is golden brown.
Sprinkle with melted butter and then chopped roasted peanuts.
Fold the pancake into a half and leave to cool.(it will be crispy as soon as it gets cold)

15 comments:

Chik Mimi said...

sedapnya rcp dah lama dalam simpanan tak terbuat lagi

Gee® said...

Sedapnya apam balik... selalu beli di pasar malam yg besar dan tebal... nk try buat yg rangup2 cam ni laaa....

dZana said...

sedapnya.. rangup2 gitu.. nnti bila2 sempat akk nak cuba jugak ni

dZana said...

sedapnya.. rangup2 gitu.. nnti bila2 sempat akk nak cuba jugak ni

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum kak..simpan resipi dulu..nampak menarik sangat niiiii..terguda nak mencubanya....

Amelia said...

Hi Liza, thank you for sharing this crispy apam balik recipe. Yours look delicious.

Have a nice day.

Qhaifa Nur said...

kalau pasar malam beria beli apam balik macam ni...
sedapnya...

Amie said...

Yang crispy inilah yang kita paling suka!!!!

rahel said...

Sedapnya....my hubby paling suka makan apam balik letak kekacang lebih...

Mamasya said...

Aslmkum Liza
sama2. tkasih juga mencuba resepi ni...mmg enak gigit apam balik rangup..kruk..krak...hi..
tp berbaloi buat kalau anak2 suka...tambah boleh letak mcm2 inti.

Melly Octaviana said...

Best nya... macam mau makan satu sekarang..huhuhu

Bbwana adienia said...

sedapnya apam crispy tu..rangup2 ja bila makan..nyum2..

faa.rosli said...

faa buat tak crispy pon..camne nak bg crispy ya?

tun_telani said...

sedapnyerrr!!! buat sendiri blh letak filling banyak2..

hana said...

salam kak...
sedapnyerrrr... sukerr tp makannyer jer yang bersepah2 mcm tak ckup besor mulut.. hihihi

*kita simpan resepi coklat bawah sinun yer kak.. tenkiu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...