Friday, November 11, 2011

Sosej Grg Kacang Panjang....


Kekadang pening jugak dok pikir lauk2 yg anak2 suka....kalau bab2 sayur ni mmg ada problem sikit...diaorg amik pun sikit jer, sekadar tuk cukup syarat.....kadang2 tu pulak buat tak nmpak jer sayur depan mata.....eeeee geram betulll...

Bila tgk ada kcg pjg dlm peti ais, lagi la ligat kepala dok pikir nak masak ape...mana idaknya kcg tu dh nak menopous dah....hihhihi...jadi Liza pun terfikir nk match kan dia ngan sosej sbb sosej kan peberet bdk2...maka terhasillah resepi ni....sampai anak2 mintak suruh buat lg....Alhamdulillah menjadi jugak resepi main hentam umi dia ni....



RESEPI SOSEJ GRG KACANG PANJANG

Bhn2

5 btg sosej  - (potong nipis serong)
10 btg kcg panjang - potong serong
3 biji lada merah*
3 ulas bwg merah *
1 ulas bwg pth *
Sdkt minyak
Garam dan gula secukup rasa
Srbk perasa

- tumbuk bhn2 bertanda*.
- panaskan minyak dan tumis bhn2 tumbuk.
- masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
- masukkan juga sosej dan grg hingga sosej masak.
- akhir sekali masukkan kcg pjg dan grg sebentar.
- angkat dan hidang.


13 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza..Resipi-resipi simple macam ni bukan setakat makan ngan nasi..Ratah pun sedap kan..

cik cek said...

Sayur fav anak dara kak cek ni...kak cek selalu goreng campur ngan daging ngan cendawan...emmmm...ratah cam tu je pun sedapp....

Mama Nazhan said...

salam kak liza, mesti kakak kan...anak2 dah besar... hehe... terima kasih singgah blog sepi saya tu...sebenarnya saya dah penah terjengah blog akak,,,cuma tidak meninggalkan kesan jer... banyak sungguh resepi kak liza yer...menarik! :)

Kualiburuk said...

Salam berkenalan liza... wah meriah dapur liza!

Qhaifa Nur said...

simple aja resepi ni...suka makan sosej jugak...

Yana Shaiful said...

lauk simple mcm ni mmg sedap kan..mkn camtu jee xyah mkn nasi dah :=)

Wattie said...

salam ziarah dan ukhwah, intai2 dapur

Liza said...

Sue...mmg sedap pon...

Liza said...

ye ke kak cek...anak2 Liza kalau bab sayur ni memilih sikit....susah..

Liza said...

thanx yer bai sbbb sudi singgah dapur akak yg tak seberapa ni...

Liza said...

Kuali buruk...salam kenal jugak yer..thanx sudi intai dapur Liza...

Liza said...

Nur...mmg resepi ni simple jer, jnji sodap...hihihi

Liza said...

Watie...salam kenal jugak...timakaseh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...