Tuesday, November 8, 2011

Nasi Dagang Gulai Ikan Tongkol....


Assalamualaikum semua....nasi dagang lagiiii...ye la org kelate kalau raya takde nasi dagang memang tak sah raya kan....hihihi...tp kali ni Liza buat 2 lauk, gulai itik ngan gulai ikan tongkol....dah lama sgt tak mkn nasi dgg dgn gulai ikan tongkol, mana idaknya asyik dok ikut tekak bebudak 4 org tu jer....

Raya lepas Liza dah buat gulai itik ni, so kali ni Liza nk share resepi gulai ikan tongkol yg ori utk nasi dagang kat kelate...jommmm


RESEPI GULAI IKAN TONGKOL

Bhn2

5 keping ikan tongkol - bersihkan
4 ulas bwg merah*
2 inci kunyit hidup*
1 inci halia*
Sehiris nipis lengkuas*
Cili mesin
1/2 s/t serbuk jintan manis
1/2 s/t serbuk jintan putih
Santan dr sebiji kelapa
Asam keping
Garam, perasa
Cili hijau dan merah

- rebus ikan tongkol dgn garam dan asam keping bersama sdkt air.
- mesin halus bhn2 bertanda * hingga halus.
- masukkan ke dlm santan bersama cili mesin, srbk2 jintan dan asam keping.
- masak hingga mendidih dan msaukkan ikan yg direbus td.
- masukkan garam, perasa dan cili hijau serta merah.
- masak hingga pecah minyak.
- tutup api dan blh dihidang.(gulai ni lg sedap dimakan kalau dibiarkan smlmn)



Perggghhh mmg sedap wa cakap lu....hihhii...gulai ikan tongkol ni mmg lain dr gulai yg biasa, sbb gulai ni mmg dikhaskan utk nasi dagang...cubalah...

14 comments:

kzai said...

salam liza..waduh sedapnye set nasi dagang..lama x mkn

kasihredha said...

sedapppp
sukeee

Liza said...

Salam kzai...kat umah ni time raya mst buat...kalau nk mkn mai la...hihihih

Liza said...

Kasih...ni pun peberet family Liza..menu wajib time raya.

Qhaifa Nur said...

suka sangat nasi dagang...
sedap, nyummm

Kakzakie said...

Kakak suka makan nasi dagang dengan sambal tumis ikan bilis. Liza jangan hairan tau:)

Chah said...

as salam liza, selalunya 'terserempak' je kat komen-komen blogger lain, ari ni saya sempat nyinggah sini, sedap2 nya makanan kt dapur liza ni...saya tumpang listkan blog liza dalam blog saya ye..tq..

JaSSNaNi said...

Hai liza..
Liza buat gulai itik.. nani plak kat kampung diorang buat itik panggang + itik masak kicap.. 2 ekor gak itik kena qurban.. alhamdullillah.. sedap and tercapai gak hasrat asben nak makan itik.. ehehehe..

Ida,Japan said...

liza org kelate gak ke???? sama la kita...wahhh..rindunyer nasi dagang yg guna beras dia ni...lama benor dh tak mkn ni lioza...terliur nyer

Liza said...

kakzakie....mmg hairan pun...hihhihi

Liza said...

salam chah...thanx yer sudi jugak menyinggah kat sini...

Liza said...

cik asben ngidam nk mkn itik yer...pelik gak bunyi tu....hihihii

Liza said...

ida...mmg liza n hubby ore kelate, tiap kali masak nasi dgg mst guna beras dia ni...xbiasa mkn beras putih tu..

Gee® said...

salam ziarah...
sedapnya nasi dagang...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...