Saturday, November 19, 2011

Mini Roti John....


Assalamualaikum dan selamat bermalas malas dihujung minggu....hihihii...dh breakfast ke belum?Ari ni Liza nk share roti john mini yg Liza buat masa breakfast ari tu...Sebenarnya idea ni dapat dlm 2 3 thn lepas masa anak Liza bawa balik roti john dr sekolah.....bila Liza rasa, inti dia mmg sedap, dah tak yah nk letak sebarang sos....inti dia pun rasa macam kari2 gitu....


So ape lagi, Liza pun try buat guna inti karipap yg biasa Liza buat....dan alhamdulllah anak2 suka sgt makan, tp kadang2 Liza letak jugak sos lada hitam....mmg best la wa cakap lu.....hiihhii

Sekarang dah takpayah nak sibuk2 beli roti john ke roti marie ke....beli roti Liza dah cukup.....muahahahaa....ok jom kita terus ke resepinya....

MINI ROTI JOHN

Bhn2:

5 ketul roti hotdog - belah tengah
3 biji telur - dipukul sekejap
Inti kari ayam / dgg secukupnya
Mentega / marjerin
Sos cili, mayonis, sos lada hitam - optional

- masukkan inti kari ke dlm telur yg dipukul sdkt.
- panaskan pan dan letak sdkt mentega.
- tuangkan sdkt adunan td, ratakan memanjang agak2 utk sebiji roti hotdog td.
- letakkan pula sebiji roti hotdog diatasnya cepat2...
- biarkan telur tu masak, balikkan roti, grg lg sekejap dan angkat....




Liza panggil mini roti john sbb Liza guna roti hotdog jer....kalau takde roti ni, roti sandwic biasa pun blh jugak....


14 comments:

Kakzakie said...

Kalau kreatif dlm merekacipta masakakan apa aje sedap Liz... idea yg Liz buat itu yg pandai.

nOOrsha said...

sedapnye roti john...lame x makan..nak wat malas..hehehe..mintak kat liza sket la..hehe

~~zAnAfAhMi~~ said...

roti john memang kesukaan bebudak, sama la anak akak, dah mcm matsaleh kulit gelap....

Ucu Faridah said...

banyak ke buat....? minta sikit, pagi ini ucu buat puff pastry dah licin la..

Yana Shaiful said...

yana suka roti john..teringin pulak nak membuatnya..kna cari roti panjang dulu :=)

rahel said...

salam Liza..
tentu sedap dimakan time panas2 lagi kan..

Zaliedana said...

Kak Liza,wat sendri roti john lagi puaih hati dari beli kan,kalo beli inti sikit ajer,nmpk sedap roti john akak tuh..Meh sebiji kak,da lagi x tuh..

ieja amieja said...

org pandai msk..mcm tu la msk apa pun sdp..sy buat roti bakar je wat bekpes pg ni..

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Kak Liza..
Kak, Naz pun kalau rasa nk mkn roti ni, suka buat sendiri je sbb kalo yg beli tu, dagingnya x de pun.. Telur je dlmnya tu. Buat sendiri lg puas hati..

Ayu said...

Assalam liza, wah dah lama akak tak buat roti john..the last time buat time bulan puasa..ada lagi ke tu liza..puding kat bawah ni pun nampak warenanya sungguh menawan..anak2 mesti suka kalau nampak kuih warna warni kan..

JaSSNaNi said...

nak gak roti johnnnnnnn... nak wat bekfes.. nani nak satu k..

ainnoraini said...

Boleh try ni.. Buat anak2mesti dia org tu semua suka...

nuwairani ismail said...

senang rupenye nak buat...tapi kalau dah M, sanggup aje beli di pasar malam...

tahniah keputusan 5A anak akak tu...

Wattie said...

Salam Liza,
Minggu meroti nampaknya ya. Nak order roti john satu boleh, fav anak2 ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...