Tuesday, November 8, 2011

Kek Lapis Cheese Pesona Yg Terlewat...


Kek lapis cheese pesona yg buat masa abg balik Jumaat hari tu...dah berkurun dah resepi ni,org lain semua dh buat, tp keteapi kat sini bru sampai....bkn ape, nk buat sesuatu benda yg spesel ni mst lah kena cukup ahli2, baru best kan....

Tapi, Liza punya kek ni tak secantik kek org lain....hihihi, tak pe la, yg penting rasanya yg mmg marbeles...tp kalau Liza masuk Master Chef, cnfrm awal2 lg dah kena reject ngan Chef Zubir.....hihihii

Jom la kita terus layan resepi...Liza CnP dr dapur sifu Kak Ummi yg resepi asalnya dr dapur Ryo Azhar...izinkan Liza share kat sini pulak ...thanx kat both of u yer...


RESEPI KEK LAPIS CHEESE PESONA


Bahan A: (Loyang kek saiz 9x9) - akak guna 8 x 8 in)

    2 bungkus biskut marie perisa coklat (lebih kurang 600 gram- Ryo guna jenama LEE) - akak guna perisa coffee jenama Hup Seng
  • 500 ml susu segar,dipanaskan (akak guna 400 ml jek)
Bahan B:

  • 500 gram cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus (akak kurangkan sikit)
Caranya :

  1. Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati.
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair. Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan.
  3. Sediakan bekas yang dialaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  4. Panaskan susu segar, padamkan api.
  5. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas), terus susun dalam bekas. (Celup 1 saat je taw..)
  6. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan. Ulang proses melapis biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi hingga habis berselang-seli. Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  7. Kemudian kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..) (akak gunakan biskut oreo yang telah dibuang krimnya dan kisar, kemudian ayakkan di atas kek)
  8. Tekan-tekan sikit permukaan tu, masuklan ke dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

Walaupun rupamu hodoh, tetapi rasamu tetap menjadi poooojaan hatiku.....hihihihi

8 comments:

nuwairani ismail said...

resepi ni nanii belum try lagi...dah beli cream cheese...tapi tak tahu nak buat yang mana dulu. banyak sangat list dalam pala ni.

rahel said...

Mat malam Liza...bukan awak je yg tertinggal...tapi Rahel jugak...belum try lg resepi ni..hihi..ada geng.

Ida,Japan said...

ida pun belum terbuat lagi menda ni.....sume bhn dh cukup rasanya....last2 buat benda lain dulu...bila2 la nk buat jugak sbb tak susah kan liza

Kujie said...

mmm nampak sedap...mlm tadi try buat, tp guna oreo....rasa tak tau lg mcm mana...blk keje nanti baru nak rasa...

Liza said...

Betul tu nani, liza hari tu pun cmtu jugak...dok tangguh jer....hihihi

Liza said...

Rahel....terlambat xpe, janji nnt buat jugak kan....hiihi

Liza said...

Salam ida..mmg xsusah, kalau org kreatif cam ida buat kek ni, mst cantik...

Liza said...

Kujie...rasa kalau guna oreo lg sedap kot...sbb rasa dia lg crunchy kan...rasa2 la...hihii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...