Wednesday, November 9, 2011

Muffin Jagung...


Setelah puas mencari resepi muffin jagung ni, alhamdulillah jumpa jugak kat buku kak Hanielieza...Liza mmg suka sgt ape2 jer mknn yg ada kena mengena dgn jagung ni....mmg dah macam hantu jagung la kiranya...

Tiap kali mkn muffin jagung ni kat KR mmg rasa tak puas...rasa nak lagi dan lagi...sbb tu la bersusah payah mencari resepi ni...dan akhirnya jumpa jugak resepi idaman ni dan bhn2 dia pun senang jer...

Ok lah, jom kita terus tgk resepinya....


RESEPI MUFFIN JAGUNG

Bhn2 A :

2 cwn tpg gandum
1 s/t baking powder
1 s/t soda bikarbonat
1 s/ t garam
- semua bhn di atas diayak.

Bhn2 B :

1 cwn jagung krim dalam tin
1 cwn minyak masak
1 cwn gula pasir
1 biji telur - dipukul sedikit

- panaskan oven 180 C.
- campurkan bhn2 B ke dlm bhn2 A.
- gaul rata menggunakan spatula, jgn digaul terlalu lama..
- masukkan ke dlm paper cup dan bakar selama 20- 25 minit atau sehingga masak.
- sejukkan dan sedia dihidang.


6 comments:

rahel said...

Mat petang Liza..
comel2 n kembang jew mufin jagung ni...tentu sedap wat pelengkap minum petang...nak join skali..bole?

Nurul said...

Nurul pun suka jagung gak..
nampak sedap mufin tu, leh try nanti.. sedapppnya dpt seketul dua ptg ni... hehe ^__^

norlieharumaini said...

nak cikit..

Liza said...

meh la rahel kalau nk join...tp sekali je ke, xnak 2 kali? hihihih

Liza said...

Jgung ni mmg best kan nurul, mkn cmtu pun dah konyang....

Liza said...

kak norlie...jemput laaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...