Tuesday, November 15, 2011

Keli Masak Rendang Kering....


Yuhuuuuu....dah masak ke belum? ape, dh lunch? awalnya.....hihihihi....hari tu kan anak2 Liza bising dh lama tak mkn ikan keli....masa tu jugak bukan musim dia kot, asal g pasar jer, tokey tu cakap ikan takde....2 3 kali jugak la hampanya....last2 weekend ari tu g lagi mencoba nasib....alhamdulillah, mmg rejeki anak2....hihihhi

Biasa kalau beli keli ni, diaorg akan request keli grg berlada...tp kali ni Liza masak style rendang pulak, tp tak letak santan yer........sajer nk test market.....ekekekeke......dannnnn alhamdulillah anak2 dan hubby suka.....umi dia pun suka jugak ssb sedap tauuu....

Jom kita tgk resepi yer....



RESEPI KELI MASAK RENDANG KERING

Bhn2 :

7 ekor ikan keli - bersihkan dan diperap dgn garam dan kunyit secukupnya.
5 biji bwg merah *
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
1 btg serai - hiris *
3 s/ besar cili mesin
1 s/ besar srbk kari ikan
Sdkt air
Kerisik - 1 paket kecik
1 helai daun kunyit - dihiris halus
Sdkt minyak
Garam dan gula
Srbk perasa

- blend halus bhn2 bertanda *
- panaskan minyak dan grg ikan keli hingga masak.
- buang sdkt minyak menggoreng td dan tumis bhn2 blend.
- bancuh  cili mesin dan srbk kari ikan bersama sdkt air.
- tuangkan ke dlm kuali td dan grg hingga agak garing.
- masukkan pula kerisik, gula dan serbuk perasa, kacau sebati.
- bila dasebati, masukkan daun kunyit, gaul2kan sedkit dan masukkan ikan keli yg sdh digrg.
- kacau hingga semua bhn bersalut dgn ikan.
- angkat la, tunggu ape lagi....hihihhiih



                                    Makan keli hari tu ngan sayur air sawi dan telur masin.....

# Utk menghilangkan lendir keli biasanya Liza akan rendam keli ngan air asam jawa lbh kurang 30 minit...lepas tu bru cuci bersih dan masak ikut suka....#



12 comments:

Zaliedana said...

ikan keli feberet hubby,tapi bini dia xmkn,so mmg xpernah msk la,selalu hubby beli yg siap msk jerla,huhu..Selalunyer org bakar,wat keli salai msk lemak @goreng berlada nih kelainan lah coz wat rendang..

anymz said...

pestime akak tgk menu ni..
selalu buat masak lomak je..boleh cuba satu hari nanti ni..:)

Chik Mimi said...

Tak pernah lagi buat sambal gini,lagi pun sekarang hubby dah tak berapa suka keli selamat bini dia heheheh goreng tu meletup sakan

Liza said...

Ct...rugi la xmkn keli ni...dulu akak pun xmkn gak..bila dh dok kwsn kpg ni, tetiba rasa cm best pulak....hihihi

Liza said...

blh ajer kak anim...

Liza said...

Mimi..nk bg hilang letop2 ms grg tu, tabur sikit tpg gandum, pastu grg cam biasa...Insyaallah xmeletop..

ieja amieja said...

sedapnyer kak msk ikan keli..t/ari ni sempat msk ikan msk kicap n sup sayur jer..yummy..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ikan keli ni ayu makan kalo dia grng yg lain x mkn...tataw nyapa....sedap ni kalo boley cicah ayaq asam ngeee

Ros said...

salam,

Kak Ros sekeluarga suka ngan ikan keli ni..buat masak apa pun sedap...

dZana said...

bderet2 menu liza.. akk lum pandai mkn ikan keli..slalu suami bli jer yg siap msk kt kdai klau nk mkn.. melampau kan..

Yana Shaiful said...

ikan keli feberet husben yana..bini dia xmkn..klu nak mkn dia kna tgu blk kg..mak mertua je msk..huhuuu..bini yg melampau kan hikhikk

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza, jarang pula ikan keli di masak rendang, tapi mesti best ni kan...sesekali mencuba kelainan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...