Wednesday, October 12, 2011

Nasi Dagang Kelantan Mari...


Hari ni Liza nak share pulak resepi nasi dagang yg biasa Liza buat..sebenarnya ni resepi dr arwah ma..biasa Liza main agak2 jer bhn2 dia...mula2 segan jugak nk update kat sini sbb tak tau nak letak sukatan bhn2 dia, tp lepas Liza skodeng kat blog kawan2, ada yg mempunyai persamaan, dan Liza amik la sikit2 dan olah agar sama dgn cara Liza..so ni lah hasilnya...diharap menjadi yer...





RESEPI NASI DAGANG KELANTAN

Bhn2

1 kilo beras nasi dagang
3 cawan santan pekat
6 cawan santan cair
2 s/k halba
7 ulas bawang merah - hiris nipis
2 ulas bawang putih - hiris nipis
2 inci halia - hiris nipis memanjang
Garam dan gula

-
CARA-CARANYA:1. Bersihkan beras dan rendam semalaman.
2. Masak santan pekat bersama garam dan gula sehingga gula/garam hancur. Jangan biarkan terlalu lama.(agak2 naik wap shj)
3. Toskan beras. Kukus sekejap. Kemudian angkat dan gaulkan dengan santan cair,bwg2,halia dan halba. Kukus semula sehingga nasi masak.
4. Bila nasi dah masak, angkat dan gaul pula dengan santan pekat. Kukus semula dalam 5 minit.
5. Bila dah siap blh dihidangkan dgn gulai kegemaran dan acar timun.(Liza makan dgn gulai itik dan acar timun)



Gulai itik serati ni cara masak dia sama dgn cara masak gulai ayam kampung..ni jugak resepi dr arwah ma...mmg sedap bila mkn dgn nasi dagang...

RESEPI GULAI ITIK SERATI / AYAM KAMPUNG

Bhn2

Itik / ayam kampung
Santan pekat
Kerisik
Rempah kari ayam
Ketumbar - goreng tanpa minyak dan tumbuk halus
Lengkuas
Kunyit
Halia
Bwg merah
Bwg pth
Cili mesin
Air asam jawa
Garam, gula, nise

- lengkuas, halia, bwg merah, kunyit, bwg pth dimesin halus.
- campurkan bhn mesin dgn rempah kari, cili mesin dan sdkt air.
- panaskan minyak dan tumis bhn2 mesin td hingga wangi.
- masukkan air asam jawa dan masukkan juga itik yg telah dibersihkan
- bila nmpk itik dh kecut sikit,masukkan santan dan biarkan mendidih.
- masukkan ketumbar dan kerisik.
- masukkan juga garam, gula dan nise
- masak hingga pekat sedikit.
- sedia dihidang..
*TIPS ~macam2 cara untuk melembutkan dgg ayam kpg @ dgg itik..yg biasa Liza tgk org masukkan sdkt soda bikarbonat @ gula2 hack's hitam tu dalam gulai td...Insyaallah dgg akan cepat empuk dan tak akan ubah rasa masakan kita...





8 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Ya Allah... Terliurnya tgk nasi dagang nie... lama nya dah x makan... sedap sgt...

Jun said...

mak aiii...fav kita gak..baru j mkn masa bulan syawal aritu tp nampak kt sini rasa mcm nk mkn lagik, hehe

Sue @ Nenie said...

Salam...Sue belum pernah lagi makan daging itik...Selalu kat Trg klu nasi dagang mesti lauk gulai tongkol...Apa2 pun nasi sini nampak sedap....

intan morsalin said...

sedapnya nasi dagang liza..sy xpernah wat sdri nasi dagang tapi ska mkn nasi dagang...

Liza said...

Diana..nasi dagang ni pun peberet liza...suka sgt..

Liza said...

Jun...jom la join sekali...hihihi

Liza said...

Sue..mmg biasa org mkn nasi dgg dgn ikan tongkol,tp kalau mkn dgn gulai itik ni lg sedap..ada jugak yg mkn dgn kari udang..pun sedap..perggghh ..dah berapa kali telan air liur ni...huhuhu

Liza said...

Intan..nnt blh la cuba buat sendiri nasi dagang yer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...