Saturday, April 21, 2012

Siakap Sos Daun Limau Purut....


Assalamualaikum dan salam dihujung minggu semua....resepi ikan ni Liza amik dr dapur Kak Yati, mmg best mkn ngn nasi panas2...Liza rasa ikan apa2 pun sesuai masak cmni, gerenti sekejap jer licin pinggan tu dan gerenti tak cukup nasi dlm periuk....hihihihihihi

Moh kita terus tgk resepi yer, tuan umah nk keluar jap, ada hal....terimakaseh daun keladi Kak Yati, Liza share resepi kat sini pulak utk rujukan akan dtg....mintak halal yer kak...

RESEPI SIAKAP SOS DAUN LIMAU PURUT

Bhn2:
  • 1 ekor ikan siakap
  • 2 ulas bawang putih - cincang halus
  • 1 biji bawang besar - chopped
  • 1 inci halia - hiris halus
  • 4 sudu makan cili boh
  • 4 sudu sos ikan Namphla
  • 3 sudu sos tiram
  • 4 helai daun limau purut- hiris halus
  • 4 sudu besar jus limau kasturi
  • tepung jagung utk goreng ikan,
  • 1/2 cawan air + 1 sudu besar tpng jagung
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 kiub pati ikan bilis maggie
  • 6 biji cili padi - hiris halus
Cara-Cara:

  1. Cuci ikan dgn air asam jawa hingga bersih utk hilangkan hanyir ikan
  2. lumur ikan dgn garam dan tepung jagung seckupnya
  3. Goreng dlm minyak panas hingga garing . ketepikan.



Utk Sos:

  1. Tumis bawang putih, bawang besar, halia hingga naik bau
  2. masukkan cili boh - tumis smpai garing
  3. Masukkan daun limau purut, jus limau, sos ikan namphla & sos tiram - kacau sebati
  4. Masukkan cili padi yg dihiris
  5. Perasakan dgn garam, gula, kiub ikan bilis maggi
  6. dan masukkan air
  7. Lastly masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sikit air
  8. bila kuah pekat, boleh angkat dan tuang atas ikan yg dah digoreng.
*if taknak guna cili boh pun boleh, nanti sos ni jadi warna kuning2 mcm tu..sedap jugak. rase die same je, cume warna je lain :)

6 comments:

ijayuji said...

Salam kak liza!! kita lapoooooo! sedapnyer ikan siakap, kita suke ikan ni dulu2 tak pandai mkn sgt sbb kita tak minat sgt ikan besar2 gini tp sejak duk kat sini dah biasa nmpk siakap terus jadik suker hihihi... mesti harum bau dia nii kan sbb limau purut :) happy weekend kak!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam... menu tengahari yang cukup menyelerakan... dengan aromanya yang semestinya the bomb!

Liza said...

wslam ika...akk suka sgt ikan siakap ni, mgkn sbb isi dia lembut kot...mst kat sana org panggil ikan kakap kan....hihihihi

Liza said...

wslam kak sha...teruja sangat sbb akk sudi singgah n komen kat blog Liza yg buruk ni...thnx yer kak

tun_telani said...

salam kak liza.. uwaaa~~~ sedapnyer!!!!!!!!!!!!!! ikan siakap mmg terbaik, goreng pastu cuah kuah pulak tuh.. fuhhh.... mmg betul la seperiuk nasik x cukup nih. silap haribulan2 berebut2 nih.

ogyep yummy mellow said...

tengah lapar ni... blogwalking sana sini...makin lapar dibuatnya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...