Saturday, April 21, 2012

Bahulu Cermai...


Ni masa pestime buat bahulu ni, tgk tu ada yg tergelap sikit kejadian dia...hihhihii...ni kes gara2 tak sabar2 nk tunggu siap la ni....nasib baik tak sempat hangit, hihihhii

Bahulu ni Liza bubuh choc rice sikit sbb anak2 suka, diaorg ckp lg rangup...walaupun bhn2 nk buat bahulu ni simple, tp kalau tak kena dgn cara, bahulu ni mmg tak akan menjadi...Liza sendiri pun siap  attend class utk tgk cmner cara yg betul utk buat bahulu ni semata2 kerana kasih dan sayang pada hubby dan anak2....Liza mmg kurenggg kuih2 manis cmni...

Jom kita tgk resepi yer..

RESEPI BAHULU CERMAI ( 40 biji)

Bhn2:

4 biji telur
120gm tpg gandum
1/4 s/t baking powder
1/2 s/t esen vanila / esen ros
80 - 90gm gula kastor - panaskan sekejap hingga suam2
1/2 s/t ovalette - optional


Cara cara (yg ni Liza CnP dr Tuntung MyR sbb sama cara dia)

  1. Pukul telur , ovalette dan gula sehingga kembang dan pekat. -bab ni mmg betul2 penting yer kalau tidak bahulu tak akan mnjadi..
  2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula.
  3. Tips 1. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan. - yg ni penting utk elak bahulu melekat kat acuan
  4. Tips 2. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
  5. Tips 3. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau x mahu buat cara ini, kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. InsyaAllah.
  6. Tips 4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan lama-lama. Sekejab je. Dan tepung agak-agak hangat je. Ini sama lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung.
  7. Update : Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik jika 'off' kan fan kat oven sbb kalo guna fan bahulu akan mengecut sedikit nanti. - suhu oven bergantung pada jenis oven, biasanya 200 C - 250 C


Tips tambahan:

- kalau guna acuan baru, rendam dgn minyak semalaman dan panaskan selama 10 minit, lepas tu buang minyak lebihan ke dlm mangkuk lain.
- acuan yg telah dilengser minyak hendaklah sentiasa dipanaskan sebelum digunakan..maksudnya lepas satu adunan siap, kita keluarkan bahulu tu, sapu minyak kat acuan dan panaskan balik selama 5 minit, pastu keluarkan dan bubuh adunan utk dibakar.
- utk adunan yg masih tak digunakan, kita kena tutup dgn suratkhabar utk elak dr masuk angin.
- kalau nk letak filling, masukkan 1/4 adunan, letak filling dan tutup dgn adunan hingga penuh acuan.
- kalau nk mkn bahulu macam org zaman dulu2, abaikan penggunaan baking powder dan ovalette, bahulu akan jd padat sikit..


14 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Liza..rajinnya buat bahulu...cam nk raya lak :D
Tp org dulu2 buat bahulu mmg lg sedapkan sbb cara tradisnol.
Pukul telor ngan tangan..dlm pasu..bakar guna sabut..api atas bawah..nostalgia betul!

Liza said...

wslm atie, ye la kan, masa tu baru ada feel nk raya...meriah sekampung...hihihihi

Yatie said...

Assalamualaikum Liza,
rajinnya buat bahulu cermai ni, akak beli je biasanya....kes orng malas..bila tngk liza buat ni rasa teringinlah pulak nak wat sendiri..tq berkongsi resepi..

rahel said...

Liza,rajinnya awak buat bahulu cermai..suke la..dulu Rahel pernah try gak resepi ni,memang ok jer kejadiannya..

tun_telani said...

sedapnyer.. dh lama x makan baulu.. tp mmg kene kerajinan tahap tinggi nk buat ni kan. tabik spring gitu. nasib baik la hasben tun pun kurang kuih2 manis gini, so terselamat dr berperang kt dapur. hihi

Norzie said...

Salam.Sedapnya bahulu cermai... selalu jumpa time raya aje.

Amie said...

Selamat hari raya Liza... , sebut pasal bahulu terhangus tu teringat dulu2 masa nak raya, selalu tunggu yang hangus.... cara buatnya pun samalah macam Azatie cerita tu... tapi bonda guna telur itik!

Qasey Honey said...

asslm Kak Liza...bestnya bauhlu cermai tu..lagi2 dimakan hangat...lembut dn gebus...

~~zana@pb~~ said...

Beraninya Liza buat baulu? akak tak pernah mencuba, takde hati pun.
Liza bancuh adunan tu pakai apa eh? org dulu2 guna pemukul telur yg henjut2 tu, kalau guna mixer boleh ke?

ogyep yummy mellow said...

Suka bahulu u... cantik garing bahulu tu... ogyep sula yang plain aje...

ogyep yummy mellow said...

Suka bahulu u... cantik garing bahulu tu... ogyep suka yang plain aje...

zila 4ever said...

salam kak liza
sy pun dah byk kali mencuba buat bahulu cermai nie..sbb sy suka makn ..tp klu beli dapat cikit jew..klu letak choc rice aduhhh...lg sedap kak.:)

Nuwairani Ismail said...

nani belum berani mencuba lagi buat bahulu. tak berapa nak yakin pulak dengan kuih yg dipukul telur hingga kembang ni.

Melly Octaviana said...

Kak Liza..minta dong ini fav nya hubby ,tapi melly tak bisa buatnya, tak puya acuan nya juga..jadinya hubby selalu beli saja..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...