Thursday, October 13, 2011

Singge Ike Ayo aka Ikan Tongkol...


Salam semua..ni la lauk yg biasa Liza buat utk hilangkan muak...ye la kalau hari2 masak lemak, alamatnya jarum penimbang pun bergegar laa...hihihi..jadi bila Liza rasa jarum penimbang tu dh mcm perli kat Liza, so baru lah terfikir nk masak lauk2 sihat cmni...ape daaaa..anyway lauk ni mmg best apatah lg kalau makan ngan nasi panas2, mkn pulak dgn sambal @ budu...perggghhh mmg xyah citer laa kesedapan dia...blh bertambah2 pinggan wa ckp lu...jom kita tgk resepi simple ni..

RESEPI SINGGE IKE AYO / IKAN TONGKOL

Bhn2

Ikan tongkol/ kembung pun boleh - 4 keping
Lengkuas - 2 hiris
Kunyit hidup - utk memberi sdkt warna kuning - sdkt jer
Bwg merah - 5 ulas (hiris nipis)
Bwg pth - 1 ulas (hiris nipis)
Asam keping - 1 @ 2 kpg
Cili api - campak bnyak mana suka, lg pedas lg sodaap
Bendir - optional
Garam, perasa

- masukkan semua bhn2 kedlm periuk.
- masak hingga mendidih
- bubuh garam dan serbuk perasa
- dah siap..


                                                         hmmmm...mmg sodaapp..

14 comments:

inahar ali said...

fuiyoo dh lama akak x mamam singge ike nih..teringin lak..jom kita exchange ngan sambal telur akak ek..hehe!

ilahjy said...

salam liza..t.kasih sudi bertamu di dapo kak... kak suka maskan nie selalu buat..tapi cek abg tu kata kosong jerrrr..hehehe sbb air jernih..tak mcm pindang.. tapi kak tak kira pasti masak juga sbb suka rasa dia masam2 tuuu..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kunjungan balas Liza.Terima kasih singgah di blog atie.oo dah ada anak bujang yer..sama la kita tp anak bujang atie berusia 15 tahun...:)
Singge ike ni klu mkn ngan nasi panas mmg sedap!!

Kakzakie said...

Kalau kakak nie kakak kata masak singgang Liza. Kalau masa pantang masak inilah yg paling selalu tapi tak adalah bubuh cili....

Qhaifa Nur said...

saya kalau dah blur sangat dan tak tahu nak masak apa, masaklah singge ni..walaupun simple tapi menyelerakan..

~~zAnAfAhMi~~ said...

Biasanya org Kelantan yg suka mkn ikan tongkol ni....akak tak berapa suka, tapi mkn juga.

Nanti akak follow balik, tq sudi follow akak.

AZLINA said...

Assalamualaikum Liza...akak dtg intai dapur kat sini. Suka mkn ikan ni tp x penah msk cam ni..next time boleh cuba..
maceh yea sudi dtg jenguk dapur akak tuu :)

rahel said...

saya pun tengah intai dapo orang yg nak diet...hehehe..

Liza said...

kak ina..sekali sekala mmg sedap mkn cmni kan..mkn pulak ngan sambal telur akak..fuhhh mmg terangkat laa..hihiihi

Liza said...

kak ilah..che abe Liza pun kurengg jugak dgn lauk cenggini, tp bila Liza teringin nk mkn, Liza buat jugak..

Liza said...

Azatie...anak bujang Liza sorang tu jer..xde rezeki dpt lelaki...hihihi

Liza said...

kak zakie..singge @ singgang sama jer...cuma loghat kelate panggil singge..hihihi..masa pantang pun selalu jugak mkn lauk ni cuma biasa arwah ma tambah lada hitam dan lebihkan kunyit..

Liza said...

kak zanafahmi..akak try beli ikan tongkol yg isi dia putih tu..yg tu mmg best, ala2 ikan tenggiri..gerenti lepas ni akan suka mkn ikan tongkol..heheehe

Sue @ Nenie said...

Salam..Wahhh bila nampak lauk ni..tetiba plak teringat ikan sardine goreng dan sambal belacan...satu set ini, sudah cukup hancurkan program diet saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...