Thursday, April 5, 2012

Ambon aka Apam Kelate....


Ambon ni kan mmg pemes la kt Kelate...anak2 n cik hubby mmg penggemar setia ambon ni...walaupun bhn2 nk buat ambon ni simple, TP awas yer, kalau tak betul caranya, ambon ni akan terbantut tumbesarannya....ekekekkekeke

Nak buat ambon ni macam kita buat bahulu, kena pukul telur tu bg betul2 kembang baru masukkan tepung, sukatan pun senang jer, sbb semua bhn disukat sama rata...ok, jom kita tgk yer...


RESEPI AMBON aka APAM KELATE

Bhn2:

1 cawan telur
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1s/t esen vanila/ esen ros - utk hilangkan bau telur

- panaskan dulu kukusan.
- pukul telur dan gula hingga betul2 kembang, sampai warna putih yer..pastu masukkan esen.
- perlahankan speed dan masukkan tepung, gaul sebati.
- bahagi adunan kpd 2 bhgn, 1 bhgn warna merah dan 1 bhgn warna asal.
- masukkan ke dlm loyang secara selang seli warna.
- kukus hingga masak lebih kurang 20-25 minit.
- sejukkan dan bolehlah dipotong...



                                                           Cubalah, senang jer..


12 comments:

ijayuji said...

senangnyer bhn2 dia tp byk jugak tuu guna 1 cwn telo :D kena carik menantu tokey telo ayam kikiki... kalau kita kan kak, apam2 mcm gini pun kita suke makan dgn kelapa parut hihihi...

Qasey Honey said...

comeiii apam tu...ade kaler pink dh tentu la QH suka..hehehe...resepi apam ni pon sgt simple...bleh cuba tapi tang telor tu...1 cawan tu agak2 bpe biji la agaknya yer???

ogyep yummy mellow said...

Zebra kaler pink... menawan.. ya lah.. 1 cawan telor tu, brp biji?

Wani said...

salam kak liza ..dah tertinggal train la wani ni .. banyak menu sedap kak liza terlepas hihi ...jauh pah kelate p buat ambon ;p... siap kaler belang2 pink lagi ... dulu ingat wani minat jugak selalu beli .. lepas seketika tu ada yg terbeli bau tlor agak kuat ... x lalu makan wani ni pun dah lama x mengapam...

Nieza said...

assalam kak..cantik apam akak belang pink ni..sedap ni dulu MIL selalu buat..tapi sebelah utara panggil bahulu kukus.

Cheq Sue said...

cheq sue kan x berapa suka apam ambon ni sebab kadang2 beli terasa sangat bau telurnya, tapi kalau buat untuk try ada la jugak 2 3 resepi dah cuba. kalau buat ni kat kg mesti mak ayah suka kuih2 gini

* untuk FC yang cheq sue guna untk kek pink tu, cheq sue masukkan sikit pewarna pink tu sebab guna utk kek strawberry. kalau liza nak masukkan perisa pun boleh. dok ch ni memang cheq sue lebih suka guna FC sebab senang, kalau BC tu susah sikit nak dapat bahan. pastu bila dah buat cheq sue simpan kejap dalam peti ais. kalau liza nak baca blh tgk n3 ni http://chequesuechekgu.blogspot.com/2011/05/whip-cream-guna-dan-simpan-tq-zack.html (yang dikongsi oleh Zack). Moga dapat membantu

* sowi ye, kemain komennya nih

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza..Apam ni klu kat kg saya di Trg di panggil Apam Dewa..Antara kuih kegemaran saya ni..Tapi betullah cakap Kak Liza...bahan2 memang simple tapi nak buatnya mesti ada skill klu tak tak jadi...Saya dah 3 kali fail buat apam ni..last2 klu teringin sangat, saya main tipu ngan buh bikarbonat..ha ha ha ha ha

Amie said...

Assalamualaikum Liza,
cantik rupa paras apam kelate tu... warnanya pun lembut gebu je...mesti sedap kan.

Naz / Nadz COSK said...

Liza org kelantan ker? Ermm mmg ambon ni pames kat kelantan. Kalau kat pasar tu, macam2 rupe dan kaler yg dia org jual.. Tapi tu lah kalau tak betul buatnya boleh jadi bantat kan..

zila 4ever said...

senang jew rupanya nak buat apam nie..colour tu cantik la..pink lg..:)nk cuba nnt

hana said...

dapnyer kak... nmpk gebuss! tol ckp akak, penah try dulu apam tuh ada lobang2 bosar cam lobang idong.. hihihi

Melly Octaviana said...

wow..cantik apam nya, resepnya pun gampang di ingat nya.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...