Saturday, April 14, 2012

Chocolate Velvet Cake...Happy Birthday My Little Princess Yana


Assalamualaikum wbt...hari ni 140412 genaplah umur Yana 4 thn...alhamdulillah kek yg dia request mampu Liza siapkan walaupun tak seberapa...almaklumlah, tgn tak bedung masa kecik2 dulu, ni kira bukan salah ibu mengandung la kan....hiihhhi

Sebenarnya dah lama dok terliur nk rasa kek sibaldu merah yg pemes tu...tp takut pulak bila tgk kaler merah dia tu...last2 sbb nak sgt rasa cmner rasa kek tu, Liza tukarkan kaler merah tu dgn kaler coklat...at least dapat jugak la rasa kek yg pemes tu kan...

Resepi Liza amik dr dapur K1, mmg sedap n gebu macam baldu...hihiihi, thnx bebanyak yer K1,Liza minta izin tempek resepi kat sini pulak...

RESEPI CHOC. VELVET CAKE


Bhn2 A:

375gm tepung gandum
20gm serbuk koko
1s/t baking soda
- semua bhn diayak dan disatukan

Bhn2 B:

170 gm mentega
350gm gula kastor
2 s/t esen vanila
3 biji telur A

Bhn2 C:

350 ml whipping krim / yogurt
1s/b cuka/jus lemon
21/2 s/b pewarna coklat
- satukan semua bhn diatas dan biarkan 10 minit.

Topping Cream Cheese:

250gm cream cheese
80gm gula icing
1s/t esen vanila
180 ml whipping krim

- pukul cream cheese bersama gula hingga lembut, masukkan esen vanila dan whipping krim sedikit2, pukul hingga rata dan tidak berketul.
- siap utk digunakan.

- menghasilkan kek bersaiz 9" dan cupcake sedang sebanyak 30 biji.

Cara2;

- panaskan oven 180C dan sediakan loyang atau cawan kertas.
- pukul bhn2 B hingga kembang dan masukkan telur sebiji sebiji diikuti bhn A dan bhn C secara selang seli, pukul hingga sebati.
- tuang adunan ke dlm loyang yg telah dilengser mentega atau sudukan 2/3 adunan ke dlm cawan kertas.
- bakar hingga masak selama 40-45 minit bg kek dan 20-25 minit bg cupcake.



Upacara memecah kek dimulakan dgn lafaz Bismillah...semoga adik diberikan kesihatan yg baik, dimurahkan rezeki dan semoga menjadi anak yg solehah dan dilindungi dunia dan akhirat...semoga adik juga sentiasa berjaya di dlm segala cita2 dan impian adik bila besar nnti....Aminnnn






12 comments:

rostina76 said...

salam kenal k.liza....cantik la kek angry bird girl akak ni. my 2nd daughter dah siap2 request cake angry bird girl utk bday dia bln sept ni. btw ur daughter's bday same date dgn ros. happy birthday Yana....aunty ros pun 14/4

geez said...

Mesti cuba nih.....cam sedap je....dgn deco yg sangat menarik...! ^_^

Nuwairani Ismail said...

hepi besday, yana! semoga menjadi anak yang baik, bijak, solehah, pandai masak macam mamanya...

Amie said...

Happy belated bithday Yana... moga jadi anak yang solehah, berjaya dunia dan akhirat.

Cheq Sue said...

wah, kita pun nak mendeco angry bird hari ni, entah jadi ke idok x tahu... cantik je angry bird tu, deco pun ok la tu liza, mesti pasni asyik dok teringat nak mendeco lagi!

Pssttt....sapa yang pakai gelai emas banyak tu... amboiiiiiiiiiiii

Liza said...

salam kenal jugak ros...hepi besday jugak la utk ros yer, nnt mst tiap2 thn akk ingat besday ros...hihihih

Liza said...

geez....mmg sedap kek ni, try laa..

Liza said...

terima kasih wani...

Liza said...

thnx amie...Aminnn

Liza said...

hahahahaha cheq sue ni..perasan ajer, tu la mami jarum kat umah ni....ekkekekekke

quinnie said...

wahhh seronok princess dpt kek angry bird tuk b'day ye..hehehe..saya jugak yg tak pernah buat kek ni lagi..hehehe..happy belated b'day sayang..auntie lambat sampai la...hehehhe

a'in fajar said...

salam kenalan, tq coz 4low my blog...alaa comeynya kek tu..angry bird gegirl lg..cantik la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...