Thursday, April 26, 2012

Super Moist Caramelad Banana CupCake....


Assalamualaikum dan salam manis semua....kek pisang ni Liza buat utk minum ptg semalam, dah lama teringin nk buat kek ni lepas Izah tayang ari tu, tp pisang tak de....so, ngidam la konon2 dan semalam alhamdulillah dapat jugak buat lepas rembat pisang berangan yg cik hubby beli utk mkn....hihihiihihihi

Pada yg belum pernah buat kek ni, ape tunggu lagi, try la....gerenti sedap dgn rasa caramel n pisang yg bergabung....perggghhhhh..

Moh kita tgk resepi yer....kata Izah dia amik resepi ni dr dapur FnF, thnx pada kedua2nya  yer...Liza share kat sini pulak...

RESEPI SUPER CARAMELED BANANA CUPCAKE

Bhn2:


Bahan A



1 cawan pisang lecek (240 g)
1 cawan gula halus (200 g) - FnF kurangkan 150g shj - pisang dah manis
125 g mentega
1 sk bicarbonate soda
2 sb susu segar
2 biji telur saiz A - FnF guna 3 biji telur medium size
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (200 g) diayak - FnF guna 190g tepung kek Jepun + 1 sk baking powder
1sk ovalet (resepi asal tiada)

Cara2
Masak bahan A atas api hingga berkaramel. Sejukkan .
*nota izah* 'hingga berkaremel' maksudnya bahan A tu dimasak hingga la menjadi perang berkaremel. Adunan tu akan berbuih tinggi dan kacau sentiasa hingga la adunan tu mendap dan bertukar warne perang.
Pukul telur dan ovalet hingga gebu.
Masukkan banana caramel tadi. Gaul sebati.
Masukan tepung sambil dikaup balik hingga adunan sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang yg beralas dan gris. FnF masukkan dalam acuan cupcakes.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak - FnF bakar 20 minit @ 180degree C.
Sejukkan kek sebelum dipotong dan dihidangkan.

Adunan boleh juga dikukus..


19 comments:

Amie said...

Cantik warnanya... perang keemasan, memang kalau kek asas banana sudah tentunya sedap!

ijayuji said...

salam kak liza! suke dgn banana :D apa2 kek atau kuih yg ada letak pisang ni mmg tersgt sedap n harumm jer baunya kan kan :D ada lagi tak kak? kita sibuk ler arini, tak sempat nak buat itu ini huhu...

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Liza.. dapat banyak tu, marilah bagi saya seketul dua... ;-)

Mesti harum jer bau masa membakar tukan.. hiks

ogyep yummy mellow said...

Amboi.. sana-sini super moist caramel Banana..

Mas said...

akak...
meh 10 ketoii..
sedappnya tengok..

Nuwairani Ismail said...

kite pernah terai resepi kak fida kot.lebih kurang jugak. memang sedapppp! dah lama tak buat kek pisang.

Tina Othman said...

sedapnya kak liza, dah byk kali dah tina nampak ni, mcm memanggil je suruh makan hehe

izahdaut said...

Mmg sedaaaaap sangat. Suke wangi nyer dan garing nyer tu.. :-)

umi's cup cake said...

hai..sejak mixer rosak ni kena tgk je la dulu...nak seketul kak

Wani said...

SALAM kak liza montok2 tu cupcake .. heheh.. mau gak merasa kalao boleh hulurkan ... nampaknya kena buat lain kali lah ya ..stok pisang x de wat masa sekarang

Qhaifa Nur said...

salam...
sangat comel bila dah siap...
rasa jangan cakaplah sedapppp...

Kakzakie said...

Buat masuk cawan kertas nampak comel dan cantik Liz... kalau kakak nie malas tuang satu bekas dah masak tu potong-potong tak cantik macam nie...

KakAsma said...

Liza,
hasrat belum tertunai adalah buat kek pisang camgini..sbb tak pernah dapat nak simpan lelama pisang kat rumah akak,antu pisang ramai benar..:)

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Liza

Yg berkaramel-karamel ni mmg confirm sedap kan.. Suka rasa dan baunya tu..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Liza..wah1 kek pisang ni dah sampai umah atie larrrr

Rohah said...

Salam kenal Kak Liza,
confirm sedap Cup Cake Banana ni rasanya, tp sy belum pernah buat versi cup cake..

Ucu Faridah said...

smcbcc..haaa ambik ko abjad ni..malas ucu nak taip pjg2..
hehhehe ada stok lagi tak yang...hulur2lah pisang tu..nk jugak buat mcm liza...

ady said...

as-salam kak Liza
nak 4 ketul kak cupcake tu...npk sedap..

Mieza said...

Liza..ada pisang kat umah tu pemberian babysitter anak mieza...boleh la cuba..tapi rasanya nak wat kek instead of cupcake sebab malas nak senduk masuk cup hahaha...pemalas mieza ni hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...