Sunday, April 29, 2012
Mee Kari Tulang...
RESEPI MEE KARI TULANG
Bhn2:
7 ulas bwg merah
2 ulas bwg pth
1 inci halia
1 senduk cili mesin
5 s/b serbuk kari daging
Fishball, fishcake - potong kecil
Tulang = dgg tetel - direbus dahulu
Santan secukupnya
2 tangkai daun kari
Air asam jawa
Bhn2 sampingan
250 gm mee - celur
Taugeh - celur
Tauhu - digoreng
Telur -direbus
Limau kasturi
Lada hijau - potong nipis
Cara buat kuah :
- tumbuk atau mesin bwg merah, pth dan halia
- tumis bhn2 tersebut dan masukkan rempah kari bersama cili mesin yg telah dibancuh dgn sdkt air
- bila dah garing, masukkan air asam jawa dan daun kari.
- pastikan betul2 garing, baru masukkan santan dan tulang bersama air rebusannya..
- bila dah mendidih, masukkan fishball dan fishcake.
- perasakan dgn garam dan sdkt srbuk perasa.
- bila tulang dah betul2 empuk, tutup api dan hidang bersama bhn sampingan..
Labels:
mee/bihun/kuetiaw
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
sedapnya kak..saya suka mee kari..lain kali nak cuba letak tulang...:)
Emm terima kasih resepi ni, saya nk cuba
Cadangan menu utk hujung syawal ni..x sabar utk menikmatinya...tkasih utk resepi
Post a Comment