Monday, October 24, 2011

Udang Berkuah Sweet Sour....



Resepi yg paling senang, juz hiris2 n campak jer terus dlm periuk...sebenarnya Liza tak tau nama resepi ni, yg kat atas tu hanya rekaan semata mata yer...takde kena mengena dgn yg hidup maupun yg telah mati...hihihi...dulu Liza pernah mkn lauk ni kat salah satu function yg Liza pergi, rasa best sgt...so Liza pun agak2 sendiri bhn2 kat dlm tu berdasarkan apa yg Liza rasa...maka jadilah apa yg Liza buat sekarang, alhamdulillah anak2 dan hubby mmg suka bangat ngan lauk ni...


RESEPI UDANG BERKUAH SWEET SOUR

Bhn2

Udang - bersihkan dan buang kepalanya
Halia - hiris
Bwg besar - hiris
Cili mesin
Sos tomato
Sos cili
Bunga kobis - potong kecil
Karot - potong bulat
Buah tomato - cincang kecil
Garam, gula, perasa
Sdkt air
Minyak utk menumis

- panaskan minyak dan masukkan bhn hiris dan cili mesin.
- biar hingga naik bau, bru masukkan sos2.
- bila dh agak garing,masukkan sdkt air dan buah tomato cincang.
- biar hingga buah tomato hancur sdkt.
- masukkan juga sayuran, garam gula dan perasa.
- bila sayur dh lembut, masukkan udg dan masak sebentar shj..
- tutup api dan sedia dihidang.
- jemput mkn semua...






8 comments:

Citarasa Rinduan said...

udang.............
wah...
patutnya ayu singgah makan tengahari kat sini...

ayu bawa mangkuk kosong eik..hehhehe

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza..sedap ni..lama pula rasanya tak makan udang...

cik cek said...

Kak Cek lum lunch ni...nak join mkn ngan liza boleh ek...lapo2...

Anna Qawina said...

kita nak tumpang lunch skali ngan cik cek yer..udang lebih..hehe

Liza said...

Ayu...jemput jemput...hihihihi

Liza said...

Sue...tu la, akak pun xleh nk mkn udg, tp hentam aje la labu...hihihi

Liza said...

kak cek...kita mkn ngan sambal tempoyak ok gak kan...sedapnya...

Liza said...

Anna...mai mai kita lunch sama2...jemput2, tambah, jgn malu2...hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...